Generatiedenken

De zegen van kinderen gaat over veel meer dan alleen kinderen in je gezin ontvangen. Het gaat over generaties, die, als wij er allang niet meer zijn, mogen leven tot Gods eer. Wij mogen aan die visie een steentje bijdragen in onze generatie.

God en generaties

God is een God van generaties. Zijn instellingen, wetten en beloften geeft Hij niet alleen aan de generatie die dan leeft, maar ook aan alle generaties daarna (Ps. 100:5; Deut. 4:40; Gen. 17:7; Ex. 3:15; Ex. 30:8,10,21,31). We leven niet voor onszelf. Wij zijn onderdeel van een veel groter geheel. Een schakeltje in een ketting van generaties. En alles wat wij doen heeft gevolgen.

Het is heel aangrijpend om te zien hoe snel het niet naleven van Gods geboden zijn uitwerking heeft in generaties. In het boek Richteren zien we dat het volk de HEERE, de God van hun vaderen verliet (Richt. 2:11-12). We spreken dan over de kinderen en kleinkinderen van hen die eensgezind met Jozua zeiden: ‘Wij zullen de HEERE dienen’. En het ging razendsnel van kwaad tot erger. Zij gaven geen van hun daden op en evenmin hun halsstarrige levenswandel (2:19).

In de Psalmen zien we dat er een grote nadruk ligt op het doorgeven van de grote daden van de Heere aan de volgende generatie (Ps. 45:18; 71:18; 72:5) Ook in het Nieuwe Testament zien we die visie (Luk. 1:46-50). Aan de volgende generatie mag doorgegeven worden wat God voor jou gedaan heeft.

De Bijbel leert ons ook dat we moeten denken aan hen die ons zijn voorgegaan (Deut. 32:7; Ps. 77:8-9, 12-13; Ps. 90; Hebr. 11, 12). Zo leren we zien op Gods trouw in voorgaande generaties. Dat mag ons vaste grond geven onder onze voeten en zo mogen wij deze waarheid doorgeven aan degenen die na ons komen. Want God is Dezelfde … gisteren, vandaag en morgen.

Zonde en schuld door generaties heen

God wil dat we Zijn geboden in acht nemen en dat we doen wat Hij van ons vraagt. Hij wil dat wij Zijn wet ook doorgeven aan onze kinderen. De wet die zegt: ‘Ik, de HEERE, uw God, ben een na-ijverig God, Die de misdaad van de vaderen vergeldt aan de kinderen, aan het derde en vierde geslacht van hen die Mij haten, maar Die barmhartigheid doet aan duizenden van hen die Mij liefhebben en Mijn geboden in acht nemen (Ex. 20:5-6).

Het kan zijn dat er een patroon van een bepaalde zonde is in het leven van families. Als moeders in de generaties voor je bekend stonden om hun bittere houding in het leven, hoef jij daar niet mee door te gaan. De zonde wordt vergeven als je daarom vraagt en door Gods Geest mag je een nieuw patroon zetten voor de generaties na jou.

Geen onschuldig kind zal worden gestraft voor de zonden van zijn vader (Deut. 24:16; Ez 18:20); alleen schuldige kinderen die dezelfde zonden doen als hun vaders worden gestraft. Zij die willens en wetens volharden in het kwade spoor van hun vaderen.

Jouw opvoeding heeft grote invloed op je kinderen. Want hoewel je kinderen verantwoordelijk zijn voor hun eigen zonden hebben wij de grote verantwoordelijkheid om hen op te voeden tot eer van God. Als wij deze taak verwaarlozen, kunnen de gevolgen generaties lang schade aanrichten.

Aanslag op generatiedenken

Doordat onze samenleving steeds meer geïndividualiseerd wordt, verliezen we de generaties uit het oog. Vroeger werden kinderen als een zegen gezien, maar tegenwoordig worden kinderen steeds meer als een last ervaren. Er zijn zelfs vrouwen die ervoor kiezen ‘kindvrij’ te willen leven. Zij kiezen er bewust voor geen kinderen te krijgen. De redenen kunnen verschillend zijn, maar dit is geen Bijbelse gedachte. De Bijbel geeft ons de opdracht kinderen met vreugde te ontvangen. De wereld heeft kinderen van gelovige ouders nodig die Gods woorden weer doorgeven aan de volgende generatie.

Eén van de redenen is dat men bang is voor overbevolking. Maar cijfers laten zien dat we juist te maken gaan krijgen met onderbevolking. Wereldwijd zal wanneer de generatie die nu leeft gestorven is, de populatie enorm krimpen. Juist omdat we zo weinig kinderen hebben.

Langetermijnvisie

Net zoals men eeuwen gebouwd heeft aan schitterende kathedralen, mogen ook wij als vrouwen ons steentje bijdragen in een lange reeks van generaties. We moeten deze langetermijnvisie hebben in het leven van elke dag. Want als moeder heb je een grote invloed. We zien het ook in Bijbelse voorbeelden en uit de geschiedenis. Denk bijvoorbeeld aan Timotheüs (2 Tim. 1:5), maar ook aan de koningen van het oude Israël. Wanneer zij beschreven worden, wordt ook altijd de naam van de moeder genoemd (1 Kon. 22:42; 2 Kon. 18:2; 1 Kon. 22:52; 2 Kron. 22:3). Denk ook aan bijvoorbeeld de invloed van Sarah Edwards. De invloed van deze godvrezende moeder werkte generaties lang door en beïnvloedde zelfs een natie.

Jouw erfenis

De vraag is: welke erfenis wil jij achterlaten? Alles vergaat. Maar één ding blijft, namelijk de herinnering van de rechtvaardige. Die blijft tot zegen (Spr. 10:7). Een erfenis nalaten gebeurt niet in één spectaculair moment, maar gebeurt in langzaam, consequent en hard werken: het vormen en onderwijzen van de volgende generatie.

Goede woorden doorgeven

Geef de goede woorden van God door. Niet alleen aan je kinderen, maar ook aan vrouwen om je heen (Tit. 2:3-5). Er is veel werk te doen. En daarbij hebben oudere vrouwen jongere vrouwen nodig en andersom. Dat is gemeente zijn.

Ook de kerk als geheel moet Gods goede woorden doorgeven aan de volgende generatie. Zij moet zout en licht zijn in een wereld waar in naam van liefde en tolerantie Gods goede geboden met voeten getreden worden. In liefde en waarheid moet zij vasthouden aan Gods Woord. Zo hebben generaties voor ons met liefde gestreden voor de waarheid. We zijn in de wereld, maar niet van de wereld. Alleen met deze houding kan de kerk er voor de volgende generaties zijn. Wat een troost te weten dat te midden van alle culturele golven die over de kerk heenslaan, God Zijn kerk vasthoudt.

Als vrouwen hebben we een hoge roeping. We mogen ons leven ‘Coram Deo’ leven, voor Gods aangezicht, in de aanwezigheid van God. Dat zal alle onderdelen van ons leven beïnvloeden en een grote invloed hebben op de generaties na ons!