Identiteit

unsplash-image-4qt6g8Aabcw.jpg

U hebt ons ertoe aangelegd om U te loven, U hebt ons gemaakt naar Uw beeld en onrustig is ons hart, totdat het rust vindt in U. -Augustinus van Hippo-

Identiteit. Je hoort er veel over in de wereld om ons heen. Maar voordat we dit onderwerp verder gaan uitdiepen is het van belang dat we nagaan wat de Bijbel zegt over onze identiteit. God heeft ons geschapen naar Zijn beeld. We zijn kostbaar in Zijn oog en Hij heeft een plan met ons leven. Als vrouw hebben wij ook een hoge roeping ontvangen. Het grote doel met ons leven is dat wij God verheerlijken. We leven in een gebroken wereld, en deze gebrokenheid zien we niet alleen om ons heen maar ook in onszelf. Ja, we zijn zelfs in zonde geboren. Maar het mooiste nieuws wat we ooit kunnen horen is dat God zondaren liefheeft. Dat Christus voor ons gestorven was toen wij nog zondaars waren. Door Hem mogen we in een nieuw leven wandelen. Vanuit Bijbels perspectief kun je met betrekking tot identiteit zeggen dat er twee mogelijkheden zijn. Je bent een schepsel dat óf verlossing nodig heeft óf verlost is. Wanneer het laatste het geval is kan over ons gezegd worden dat we niet meer van onszelf zijn, maar van Christus. Vreugde en bevrijding in je ware identiteit vind je alleen als je geworteld bent in Christus en je vasthoudt aan Zijn volbrachte werk. In je leven zal je niets meer willen dan groeien in heiliging en geloofsgehoorzaamheid, omdat dit echte vreugde geeft en je zo God de eer geeft.

Stemmen om ons heen

‘God houdt van je zoals je bent’, ‘je bent een parel in Gods hand’, ‘je hoeft niet perfect te zijn’, zijn quotes die met grote regelmaat op allerlei manieren langskomen. Op facebook, op Instagram, en in vele boeken en tijdschriften. Hoewel er in deze uitspraken wat waarheid zit, is het toch niet de hele waarheid. Vaak staan in de ideeën die overal gepromoot worden niet God centraal, maar sta je zelf centraal. Van alle kanten, ook in de Christelijke wereld hoor je dat het zo goed is om te doen wat goed voelt… om je hart te volgen en jezelf lief te hebben. Maar de vraag is… is het wel zo verstandig om je hart te volgen. Wat zit er eigenlijk in ons hart? Jezus zegt ons in Mattheus 15:19 dat er niet zo veel goeds in ons hart te vinden is. ‘Uit het hart komen voort kwaadaardige overwegingen, alle moord, overspel, ontucht, diefstal, valse getuigenissen en lasteringen.’ ‘Goed voelen’ is ook niet perse een graadmeter voor waarheid. Onze meetlat voor waarheid is niet ons gevoel, maar het Woord van God. Gevoelens gaan op en neer, maar Gods Woord staat vast en is altijd waar. Alles wat in ons hart leeft moeten we langs de meetlat van Gods Woord leggen.

Gebrokenheid

Sinds de zondeval leven we in een gebroken wereld, en elke dag worden we hiermee geconfronteerd. Misschien leef je wel met de gevolgen van zonden uit je eigen verleden of met de gevolgen van zonden van anderen. En soms kan het verleidelijk zijn om zelfs de gebrokenheid te koesteren. Om de gebrokenheid tussen jou en God in te laten staan. Om het als excuus te gebruiken voor bijvoorbeeld bepaald gedrag. Het antwoord op alle gebrokenheid ligt niet in het omhelzen van gebrokenheid maar in het omhelzen van Jezus. Hij alleen kan je echt helpen, ondersteunen en vertroosten in alle gebrokenheid die je leven kan omgeven.

Sterven aan jezelf

Eigenlijk staat de Bijbelse boodschap haaks op wat we om ons heen horen. Wanneer de Bijbel spreekt over ‘je naaste liefhebben als jezelf’, bedoelt de Bijbel niet (zoals velen zeggen) dat je eerst moet leren jezelf lief te hebben, voor dat je anderen kunt liefhebben, maar dat je van nature jezelf al liefhebt. Dat juist van ons gevaagd wordt om de ander net zo lief te hebben zoals we onszelf al van nature liefhebben.

De Bijbel heeft het over ‘sterven aan jezelf’ over ‘dienen in plaats van gediend te worden’, om jezelf te verloochenen. Zelfverloochening lijkt in te gaan tegen alles wat de wereld leert en wat ons hart ons van nature ingeeft. Het lijkt alsof we onszelf tekort zullen doen als we de weg van zelfverloochening gaan. Maar niets is minder waar. ‘Wie zijn leven zal willen behouden, die zal het verliezen; maar wie zijn leven zal verliezen omwille van Mij en om het Evangelie, zal het behouden.’ Zegt Jezus in Markus 8:35.

Laat je bemoedigen.

Gods Woord is de leidraad voor ons leven. Zijn Woord zijn woorden van waarheid, inzicht en leven. Natuurlijk mag je goed voor jezelf zorgen. Het is zelfs een opdracht, want je lichaam is een tempel van de Heilige Geest. Maar laat je geluk niet afhangen van het feit of je al dan niet tijd voor jezelf of zelfzorg hebt gehad. Wees voor je geluk niet afhankelijk van je omstandigheden, maar laat je altijd bemoedigen door Gods Woord. Zoek bemoediging in Wie Christus is. Identiteit, zelfvertrouwen en betekenis vind je niet in jezelf maar in God.

Laat de gezindheid van Christus in je zijn. Wees in Zijn kracht trouw, bescheiden, zachtmoedig en dienstbaar. ‘Doe niets uit eigenbelang of eigendunk, maar laat de een de ander voortreffelijker achten dan zichzelf. Laat eenieder niet alleen oog hebben voor wat van hemzelf is, maar laat eenieder ook oog hebben voor wat van anderen is.’ (Fil. 2:3-4). Laat je sieraad de verborgen mens van het hart zijn, met een zachtmoedige en stille geest. Want daarmee tooiden zich voorheen ook de heilige vrouwen die op God hoopten (1 Petrus 3:4-5). Wanneer je Jezus volgt hoef je niet bang te zijn om jezelf te verliezen. Je verliest jezelf niet in het moederschap, in onderdanigheid of in dienstbaarheid, want je identiteit ligt vast in Hem.