Moederschap is transformatie

Als ik één woord zou mogen uitkiezen om het moederschap te beschrijven, denk ik dat ik het woord ‘transformatie’ zou kiezen.

 

De dag van een moeder bestaat uit miljoenen transformaties. Vieze kinderen worden schoon, een hongerig kind wordt gevoed, een moe kind gaat slapen. Eigenlijk kan elke taak die een moeder op een heel gewone dag uitvoert, gezien worden als een transformatie. Van wanorde tot orde, van vuile kleren tot schone kleren, van ongelukkige kinderen tot blijde kinderen, van een lege koelkast naar een volle koelkast. Elke dag vechten we tegen wanorde, vuil, honger en wetteloosheid, en sommige dagen lijkt het erop alsof we bijna winnen. En dan, terwijl we slapen, rafelt alles weer uiteen en beginnen we in de morgen weer opnieuw met…. transformeren.

 

Dagen vol van deze kleine transformaties stapelen zich op en opeens zie je een grote transformatie. Een baby aan de borst wordt een jongen op een fiets. Een baby in je buik is uitgegroeid tot een kleuter en kinderen veranderen in broers en zussen.

 

Dan zijn er nog de transformaties die we teweegbrengen… niet omdat we er zo hard voor werken, maar omdat we voor die transformaties geschapen zijn. Je eet je middageten en je lichaam transformeert dit eten tot voeding voor je baby. Je lichaam neemt iets wat voor een baby veel te groot is en vindt een weg om je baby te voeden. Dit alles met als doel je kind te laten groeien zodat hij later zelf kan eten.

 

Zwangerschap en voeden zijn echter maar een klein onderdeel van het leven van een kind. Geestelijk voedsel is een nog belangrijker onderdeel. Helaas is het ook een onderdeel waar we veel te weinig over praten. Het christelijke moederschap is een constante cyclus van voeden – zowel lichamelijk als geestelijk.

 

We passen toe wat we geloven

 

Net zoals we eten tot ons nemen en het, zonder dat we hier bewust iets voor doen, maken tot iets wat een baby kan eten, nemen we wat we geloven over God, het Evangelie, het geloof en het leven en passen we het toe op de kleinste dingen in ons leven.

 

Stel je voor dat je in de keuken staat en het avondeten probeert klaar te maken voor een stel hongerige kleine kinderen die eigenlijk al een half uur geleden hadden moeten eten. Stel je voor dat er nog meer dingen mis gaan. Je dacht iets in huis te hebben wat je in werkelijkheid niet hebt, de kinderen kibbelen met elkaar en misschien is je jongste wel in de leeftijd dat hij naast je staat en dat hij aan je broek trekt. ( Misschien wel zo’n zwangerschapsbroek met elastiek bovenin, die je kind dus zo naar beneden trekt). Je bent heet, je bent moe en je je bent het spuugzat.

 

Dit is geen tijd voor een presentatie over het Evangelie. Er is simpelweg geen tijd. Je kan niet rustig even gaan zitten om dingen uit te leggen, omdat je er alles aan doet om eten op tafel te krijgen. Dit is geen tijd voor een presentatie over het Evangelie, maar een tijd voor het toepassen van het Evangelie. Dit is de tijd om de genade die God jou gegeven heeft, te voeden aan je kinderen. Pas toe  wat je gelooft over Gods barmhartigheid, Zijn vriendelijkheid en Zijn geduld met ons. Stort dit uit over je kinderen op een manier waarop zij erin kunnen geloven. Jij moet je kinderen voeden, niet met een lezing, maar met een toepassing van het Evangelie.

 

Je hebt alles wat je nodig hebt

 

Het moederschap is een baan die vol is van moeilijke momenten. Volle broeken in winkels, terwijl je kar uitpuilt van de boodschappen. Wagenziekte aan de kant van een drukke weg, terwijl je jezelf afvraagt hoeveel je kunt schoonmaken met een paar natte doekjes. Op deze moeilijke momenten moet je toepassen wat je gelooft. Leert de Bijbel ons dat God een afschuw heeft van onze zwakte? Dat Hij onze lasten niet wil dragen? Dat Hij de energie niet heeft om met ons om te gaan? Nee toch?

 

Het goede nieuws is dat je niet een of andere uitgelezen elite-moeder-training gedaan moet hebben om het Evangelie toe te kunnen passen in je leven. Het enige wat je moet doen is geloven. Vertrouw God, wees dankbaar, lach. Geloof! Dit zal je kinderen voeden. Rust in God en je kinderen zullen dit ook leren. Laat Gods vriendelijkheid aan hen zien. Vergeef hen, zoals God jou vergeven heeft. Je hebt alles wat je nodig hebt om je kinderen geestelijk te voeden, omdat je Christus hebt.

 

Praten over het Evangelie is niet alleen iets voor de zondagmorgen, wanneer je je mooie kleren aan hebt en de kinderen er netjes uitzien. Het Evangelie is niet alleen voor stille tijd en voor tijden van reflectie. Het Evangelie is iets wat je toepast wanneer je je in een lastige situatie bevindt, bijvoorbeeld wanneer je je kind achterin de auto in zijn stoeltje vastzet, je kind op een blokfluit blaast en nodig zijn neus afgeveegd moet hebben.

 

God staat niet boven dit soort momenten. Hij onderwijst ons, leidt ons en loutert ons in deze omstandigheden. Hij wil ons geloof in actie zien. Hij wil zien dat we onze kinderen voeden met de genade die aan ons gegeven is.

 

Doe het Evangelie na

 

Natuurlijk zullen we hier op aarde nooit perfect zijn. Er zullen onvriendelijke woorden gesproken worden en je geduld zal wel eens opraken. Het Evangelie is er echter ook voor ons. Altijd zullen we het nodig hebben. Gebruik je eigen tekortkomingen niet om steeds maar te zeggen wat voor een slechte moeder je wel niet bent. Vraag vergeving, maak het in orde en ga door. Geloof, wees vergeven en geef die vergeving, dat geloof en die vreugde weer door aan je kinderen.

 

En wanneer je door al die alledaagse transformaties gaat, houdt dan vast aan de waarheid. Doe het Evangelie na in alles wat je doet. Geef vrede, geef orde, geef vreugde en gelach. Geef, omdat het jou ook gegeven is. Het Evangelie is niet te groot voor al je kleine dagelijkste omstandigheden.

 

Rachel Jancovic (@lizziejank) is getrouwd met Luke en zij is moeder van zeven kinderen. Ze is de auteur van het boek ‘You Who: Why You Matter and How to Deal With It’ en van ‘Loving the Little Years. Ze is ook zeer betrokken bij een Bijbel lees programma/ bediening voor vrouwen.

 

Bovenstaand artikel verscheen op 25 augustus 2011 op Desiring God (www.desiringgod.org) onder de titel ‘Motherhood is application’. Het artikel is met toestemming vertaald.