Single zijn is geen probleem dat opgelost moet worden

Onlangs ontving ik een e-mail van een alleenstaande vrouw van in de twintig met de vraag om advies. Het is haar hartenwens getrouwd te zijn, maar ze ziet geen mogelijkheden aan de horizon. Ze sprak over haar liefde voor Jezus en haar verlangen om zuiverheid na te streven. Dat verlangen heeft haar ervan weerhouden lichtzinnige romantische relaties aan te gaan die veel jongvolwassenen om haar heen hebben.  

De e-mail van deze dierbare vrouw bracht mij tot tranen, omdat ze ook de eenzaamheid die ze voelt, het intense verlangen naar een godvruchtige man en de pijnlijke gevoelens van ongewenstheid die het gevolg zijn van het gebrek aan iemand om lief te hebben, blootlegde.

 

De pijn van de verloren liefde

Veel van haar emoties zijn herkenbaar. Uit mijn tijd van single zijn herinner ik me dezelfde gevoelens. Ik verlangde ernaar onvoorwaardelijk bemind te worden, zodat iemand me zou koesteren zoals ik was, met elke vlek, smet en zonde. Mijn hart deed pijn om de jongeman die het na twee jaar relatie met mij had uitgemaakt, en ik worstelde met gevoelens van afwijzing.

 Maar God liet mij in zijn genade daar niet achter. Door mijn hartzeer heeft Hij mij dichter bij Zichzelf gebracht om troost te vinden in Zijn woord, waar ik leerde te vertrouwen dat Hij niets goeds zal onthouden aan hen die oprecht wandelen (Psalm 84:11).

In die tijd van wachten las ik een boek dat een vormende bijdrage leverde aan mijn kijk op relaties. Het heet ‘Quest for Love’ van Elisabeth Elliot. Ik werd geïnspireerd om geheel tegen de cultuur in een leven te leiden waarin ik mij niet aansloot bij degenen die agressief achter mannen aanzitten, maar te wachten tot de juiste man mij achternaliep. Een hoofdstuk in het bijzonder was levensveranderend. Het was getiteld: "Huwelijk: Een recht of een geschenk?"

Hulp van Elisabeth Elliot

In dit korte hoofdstuk werd ik geconfronteerd met de realiteit dat ik was opgegroeid in de verwachting dat ik zou trouwen. Dat is wat ik wilde, dus natuurlijk zou God het me geven, dacht ik. Maar op de no-nonsense manier van Elisabeth Elliot corrigeerde ze mijn foutief denken en heroriënteerde ze mijn perspectief volledig.

 Als je vandaag vrijgezel bent, dan is dat het deel dat je voor vandaag krijgt toegewezen. Het is een gave van God. Single zijn moet niet als een probleem worden gezien, noch het huwelijk als een recht. God schenkt in zijn wijsheid en liefde het een of het ander als een geschenk.

 Single als een geschenk! Neem je me in de maling?! De eerste keer dat ik die woorden las, was ik geschokt en beledigd. Maar het was de stem van Elisabeth Elliot, samen met die van de apostel Paulus (1 Korintiërs 7:7), die mij ertoe aanzetten om niet te treuren over een ontbrekende relatie, maar om Jezus en het leven dat Hij mij gegeven had van ganser harte na te streven.

Als je het beste uit je single zijn wilt halen, terwijl je ernaar verlangt om getrouwd te zijn, dan zijn hier een paar praktische punten die ik in mijn eigen tijd van wachten heb geleerd.

  1. Omarm de unieke mogelijkheden die je als alleenstaande hebt

 Zoals de apostel Paulus ons eraan herinnert, heeft de gehuwde persoon een dubbele verantwoordelijkheid om zowel de Heere als zijn echtgenoot te behagen. Maar de ongehuwde persoon hoeft zich alleen maar zorgen te maken over het behagen van Jezus.

En ik wil dat u zonder zorgen bent. De ongehuwde draagt zorg voor de dingen van de Heere, hoe hij de Heere zal behagen. Wie echter gehuwd is, draagt zorg voor de dingen van de wereld, hoe hij zijn vrouw zal behagen. Er is onderscheid tussen de gehuwde vrouw en het meisje dat nog maagd is. De ongehuwde draagt zorg voor de dingen van de Heere om zowel naar lichaam als naar geest heilig te zijn. Zij echter die gehuwd is, draagt zorg voor de dingen van de wereld, hoe zij haar man zal behagen. (1 Korintiërs 7:32-34).

 Als ongehuwd persoon heb je een unieke vrijheid die je in staat stelt om te dienen op een manier die niet mogelijk is met een gezin. Geniet van de vrijheid die je schema je toestaat. Ga op zendingsreizen, bouw diepe relaties met vrienden op, blijf nog een tijdje in Gods woord hangen en lees inspirerende boeken die je geloof aanwakkeren. Gebruik je gave van single zijn als een manier om de kerk op te bouwen en te zegenen.

2.  Neem risico's

Waar je ook bent, vertrouw erop dat wanneer God van plan is dat je zal trouwen, Hij je op het juiste moment naar de juiste persoon zal leiden. Lieve vrienden van ons zijn een groot voorbeeld geweest. Als alleenstaanden die elkaar niet kenden, verhuisden ze allebei naar een afgelegen deel van Afrika om bij dezelfde zendingsorganisatie te dienen. Ze wisten niet dat God hun wegen in die hete woestijnzanden op elkaar zou afstemmen en dat ze een jaar later alweer thuis zouden komen om te trouwen.

Mijn vriendin vertelde me: 'Mijn man zag me dat jaar meestal zonder dat ik me gedoucht had en zonder make-up. En hij wilde nog steeds met me trouwen! Dat is nu liefde!’ Laat de angst je niet verlammen en je tegenhouden niet naar moeilijke plaatsen te verhuizen uit angst geen echtgenoot te ontmoeten. God is groter dan onze beste plannen.

3. Onthoud dat seks niet het enige is

De maatschappij vertelt ons graag de leugen dat we niet zonder romantiek en seks kunnen leven. Helaas zien we dat mensen steeds jonger in die leugen trappen. Maar God belooft om in al onze behoeften in Christus Jezus te voorzien (Filippenzen 4:19). Onze vreugde, vervulling en voldoening in het leven komen voort uit het zoeken naar Hem, niet uit het zoeken naar de tijdelijke genoegens in een relatie, zelfs niet in een huwelijk.

Een leven van zuiverheid en toewijding aan God zal veel meer vreugde brengen dan enig fysiek of relationeel genot ooit zou kunnen brengen.

4.  Vind allereerst volledige en onvoorwaardelijke liefde in Jezus

Het verlangen om volledig gekend en bemind te zijn wordt alleen vervuld door een echte relatie met Christus. Niemand kan beter van ons houden dan Hij. Hij kent elke geheime zonde, elke flagrante fout, en als we in Hem geborgen zijn door het geloof, worden we bedekt door Zijn kostbare bloed. We zijn vergeven, vrij en bemind. Koester deze waarheid en vertrouw erop dat Hij voor jou genoeg kan en zal zijn.

In welk seizoen van wachten je je ook bevindt, kies ervoor om te bloeien waar je geplant bent. Omarm het leven waartoe God je geroepen heeft, of je nu alleen of getrouwd bent. Vertrouw erop dat beide roepingen kostbare geschenken van genade zijn, beide met zowel pijnlijke als overweldigende ontberingen.

Geluk wordt niet gevonden door het vinden van een zielsverwant, maar door het vinden van voldoening in een liefhebbende Redder die jou de Zijne heeft genoemd en je een geliefde zoon of dochter van de Koning heeft gemaakt.

Stacy Reaoch (@StacyReaoch) is de auteur van Wilderness Wanderings: Finding contentment in the Desert Times of Life. Ze schrijft ook regelmatig op haar website. Zij en haar man Ben wonen in Pittsburgh, Pennsylvania, met hun vier kinderen.

 Dit artikel verscheen op 2 augustus 2016 op www.desiringgod.org onder de titel:  Singleness is Not a Problem to Be Solved.. Het artikel is met toestemming vertaald.