Het geheim van Maria

En Zijn moeder bewaarde al deze dingen in haar hart. Lukas 2:51

Er is zo’n kinderliedje: ‘Bewaar het in je hart, bewaar het in je hoofd, de Heer zal altijd doen wat Hij je heeft beloofd’. Dat was wat Maria deed. Maria, dat meisje uit Nazareth, is een bijzondere moeder. We komen haar regelmatig tegen in de evangeliën en zij komt altijd over als een bedachtzame, bezonnen moeder. Natuurlijk sloeg ook zij de plank wel eens helemaal mis, maar Maria had een geheim. In Lukas 2 lezen we tweemaal dat zij iets in haar hart bewaarde.

In vers 19 lezen wij dat zij de woorden van de herders in haar hart bewaarde en die daar ook overlegde. Woorden waarover iedereen zich verwonderde, toen de herders vertelden over het Kind Jezus. Zijn komst
zou grote blijdschap voor heel het volk betekenen. Dit Kind is de Zaligmaker, Christus, de Heere (Luk. 2:10-11). De jonge moeder Maria bewaarde deze woorden in haar hart.

In vers 51 lezen we opnieuw dat zij al deze dingen in haar hart bewaarde. Dingen die ze had meegemaakt, zoals de verwondering over de woorden van Simeon en Anna bij Jezus’ voorstelling in de tempel, de angst toen zij Hem kwijt was en het onbegrip toen ze Hem in de tempel vond, waar iedereen versteld stond van
Zijn verstand en antwoorden.

Er overkwamen Maria veel dingen die voor haar volkomen onverwacht waren. Er waren momenten waarop zij heel ongerust was. Er waren woorden waarvan zij de draagwijdte nog niet kon vatten. Zij zag dingen in het leven van haar zoon Jezus die zo wonderlijk waren. Dit alles bewaarde zij in haar hart. Zij vluchtte er niet van weg. Zij deed niet net alsof het er niet was. Zij overblufte het ook niet met haar eigen redeneren. Nee, zij bewaarde al deze woorden en dingen in haar hart, omdat ze wist dat ze een God had die leeft.

Ook wij kunnen als moeder dingen in de levens van onze kinderen zien die we niet kunnen plaatsen. Angst en onzekerheid kunnen ons hart vervullen wanneer we aan de toekomst van onze kinderen denken. Laten wij moeders zijn met hetzelfde geloof als dat van Maria. Bewaar Gods woorden in je hart. Vul je hart elke dag opnieuw met Zijn woord. Dat zal je de allesovertreffende kracht van God geven. Dat zal je vullen met een vrede die alle verstand te boven gaat. Een vrede die je hart en je gedachten zal bewaken.

Gebed

Lieve Vader in de hemel, ik dank U voor de kracht en vrede die U wilt geven. Ik dank U voor Uw woorden en wil ze in mijn hart bewaren.


Overgenomen uit '101 bemoedigingen voor moeders - met vreugde Gods roeping omarmen' van Marieke den Butter en Wilma Samyn, ISBN 9789088972188

Copyrights berusten bij uitgever Groen-Heerenveen, www.royaljongbloed.com. Overname - in welke vorm dan ook - alleen toegestaan na goedkeuring van de uitgever.