Troost

tanja-heffner-259854.jpg

Zoals iemands moeder hem troost, zo zal Ík u troosten; ja, in Jeruzalem zult u getroost worden! Jesaja 66:13

William Makepeace Tackeray zei eens: ‘Mother is the name for God in the lips and hearts of little children.

Deze uitspraak leek mij wat te sterk uitgedrukt. God is toch niet echt te vervangen? De hele dag bleef deze uitspraak in mijn hoofd en dacht ik erover na. ’s Avonds ging ik mijn dochter van 2 jaar op bed leggen. Ze was lekker in bad geweest en ik had haar haar bloemetjespyjama aangetrokken. Ik hield haar op mijn arm en deed de gordijnen dicht. Terwijl ik dit deed, besloten onze achterburen vuurwerk af te steken; iets wat vaker gebeurt in het land waar wij wonen. De redenen voor het afsteken van vuurwerk zijn legio, maar de onderliggende gedachte is heel vaak het afschrikken van boze geesten. De geesten schrokken ongetwijfeld behoorlijk, want het kabaal was enorm. Zodra het vuurwerk begon, klemde mijn dochter zich aan me vast. Ze hield haar armpjes strak om mijn nek en haar hoofdje stopte ze diep weg tussen mijn nek en mijn schouder. Ik hield haar dicht tegen me aan en zei: ‘Het is oké, lieverd, mama is bij je. Je hoeft niet bang te zijn.’

Ineens drong het tot me door. Dit is het! Dit bedoelde de schrijver toen hij zei: ‘Mother is the name for God in the lips and hearts of little children.’ God wil mij gebruiken om mijn kind vertrouwen te leren. God wil mijn dochter laten merken dat Hij bij haar is, doordat ik bij haar ben en mijn armen om haar heen sla! Jesaja zag dit beeld vast ook voor zich toen hij door de Geest deze tekst schreef. God troost zoals een moeder troost. In functies buitenshuis zijn we te vervangen door anderen. Als moeder ben je echter onvervangbaar voor een kind. Zoals jij je kind kan troosten, zo kan niemand anders het. Is het niet geweldig dat God ons wil gebruiken om onze kinderen te laten zien hoe Hij er ook altijd voor hen wil zijn; en hoe Hij er ook voor ons wil zijn?

Gebed

Vader, help me om altijd maar weer te zien hoe belangrijk mijn rol als moeder is. U vergelijkt een moeder die haar kind troost, met hoe U ons wilt troosten. Dank U dat U mij deze unieke, onvervangbare rol gegeven hebt.

 

Overgenomen uit '100 bemoedigingen voor moeders - met vreugde Gods roeping omarmen' van Marieke den Butter en Wilma Samyn, ISBN 9789088971327

Copyrights berusten bij uitgever Groen-Heerenveen, www.royaljongbloed.com. Overname - in welke vorm dan ook - alleen toegestaan na goedkeuring van de uitgever.