Hoe kunnen moeders stille tijd houden?

christin-hume-311296.jpg

‘Ik weet dat het dagelijks lezen van het Woord van God van levensbelang is, maar hoe kan ik de tijd vinden te lezen met al deze kleine kinderen?’ vraag je je af.

Ik zat als jonge moeder ook in dit dilemma. Ik hield er altijd van het Woord van God te lezen. Voordat de kinderen kwamen, bracht ik voordat ik de dag startte drie uur door met bidden en lezen in het Woord. Ik schreef pagina’s vol met inzichten en openbaringen die God mij vanuit Zijn kostbare Woord liet zien. Die schriften met harde kaft bewaar ik nog steeds. Maar toen ik het nieuwe avontuur van het moederschap inging, had ik niet langer de tijd. Ik moest een andere manier vinden. En… waar een wil is, is een weg.

Grijp de kleine momenten

Eerst klaagde ik erover dat ik geen uren alleen meer met God kon doorbrengen, maar mopperen over wat niet kon, hielp niet. Ik realiseerde me dat God niet beperkt was tot mijn ‘stille tijd’ met Hem, maar dat Hij graag deel wilde uitmaken van mijn leven als moeder. Hij wilde dat ik in Hem bleef en in Zijn aanwezigheid leefde terwijl ik maaltijden bereidde, luiers verschoonde en toiletten schoonmaakte, etc. Ik ondervond dat aan mijn behoefte aan voeding uit Gods levende Woord tegemoet gekomen werd door hier en daar gedurende de hele dag kleine beetjes tot me te nemen. Ik kon lezen terwijl ik de baby voedde (als ik niet de andere kinderen aan het voorlezen was). Ik kon een vers uit de Psalmen nemen als ik het toilet bezocht.

Ik legde een van mijn Bijbels in mijn vensterbank boven het aanrecht, waar ik veel uren doorbracht met koken en afwassen. Ik sloeg de Bijbel open op Psalmen of Spreuken en tijdens het werk las ik een vers en mediteerde daarover.

Ik herinner me nog een moment als moeder in Nieuw-Zeeland. Terwijl ik aan het afwassen was bij het aanrecht, verzonk ik in zelfmedelijden. De tranen rolden langs mijn wangen naar beneden! Plotseling keek ik op. Mijn Bijbel lag open bij Psalm 103 en ik las: ‘Loof de HEERE, mijn ziel, en al wat in mij is, Zijn heilige Naam. Loof de HEERE, mijn ziel, en vergeet niet een van Zijn weldaden. Die al uw ongerechtigheid vergeeft, Die al uw ziekten geneest, Die uw leven verlost van het verderf, Die u kroont met goedertierenheid en barmhartigheid.’

Ik was overtuigd en beleed onmiddellijk mijn zonde. ‘Het spijt me, Heer. Deze misleidende gedachten van zelfmedelijden berouwen mij. Ik weersta ze in de naam van Jezus. Ik dank U voor al mijn zegeningen. Dank U voor mijn redding. Dank U voor mijn huis. Dank U voor mijn man. Dank u voor deze prachtige kinderen die U mij gegeven heeft. Ik ben een gezegende vrouw.’ Terwijl ik de Heere loofde en dankte, verdween mijn negativiteit. Het waren ten slotte niet mijn omstandigheden!! Het waren mijn misleidende gedachten. Wat bevrijdde mij? Het krachtige Woord van God!

Als jij ernaar hunkert gevuld te zijn met Gods levengevende Woord, zul jij ook creatieve manieren vinden om het te lezen, zelfs temidden van je grote taak als moeder en in het bijhouden van je huishouden. Er zullen altijd speciale momente zijn om te grijpen. Ik herinner me nog een keer dat ik zo’n behoefte had tijd met de Heere door te brengen, dat ik de kleintjes en wat speelgoed meenam naar mijn slaapkamer en voor mijn bed neerknielde met de Bijbel. Ik had een schitterende tijd met de Heere. Ik was me nauwelijks bewust van de kinderen die over mij heenklommen, toen ik een luide bons op de slaapkamerdeur hoorde met de woorden: ‘kun je die kinderen stil houden?’ Onze kostganger was ziek thuis van zijn werk. Hij kon niet slapen door het lawaai van de kinderen en ik was het me zelfs niet bewust! Je ‘stille tijd’ is misschien niet altijd stil, maar wij, als moeders, kunnen leren van God te horen zelfs temidden van kinderen en al het lawaai om ons heen.

Schrijf het op!

Wanneer ik het Woord lees, lees ik het in geloof. Ik lees het en geloof dat God tot mij gaat spreken. Ik richt me verlangend tot God om tot mij te spreken in elk vers dat ik lees. In mijn tienerjaren las ik Jeremia 30:2 ‘Schrijf voor u al de woorden die Ik tot u gesproken heb, in een boek.’ Ik ontving dat persoonlijk en vanaf die tijd begon ik alles op te schrijven dat God mij liet zien en hetgeen ik leerde uit het Woord van God.

Toen de kinderen kwamen, had ik niet langer tijd dit te doen. Maar waar een wil is, is een weg. Hoe kon ik dit verhelpen? Ik startte met een idee wat ik vandaag nog doe. Elk nieuw jaar koop ik een dagboek met één pagina per dag (of twee dagen per pagina). Je moet genoeg ruimte hebben om minstens één bijbelvers te kunnen noteren. Ik gebruik dit dagboek niet als agenda, maar schrijf daar elke dag één vers uit het Woord van God. Ik heb eigenlijk maar een kleine agenda met zachte kaft om mijn afspraken in te noteren en een grote met harde kaft voor het belangrijkste – neer te schrijven wat God elke dag tot mij persoonlijk te zeggen heeft. Als ik lees, zoek ik naar het vers dat mij het meest aanspreekt en dat noteer ik. Als jonge moeder kreeg ik maar één zin geschreven, maar nu vul ik de hele pagina.

Lieve drukke moeders, dit duurt niet lang. Je kunt de tijd vinden om EEN VERS te schrijven! En je zult er door gezegend worden. Het helpt je te herinneren wat je las. Als je mij aan het eind van de dag zou vragen wat God mij ‘s ochtends heeft gezegd, moet ik belijden dat ik het gewoonlijk vergeten ben. Tenzij ik het heb neergeschreven. Het opschrijven helpt mij het te herinneren. Aan het eind van het jaar heb ik een heel jaar bijbelverzen die God persoonlijk aan mij gegeven heeft! Ik vind het heerlijk om ze terug te lezen. Voor mij is het leven en het geïnspireerde woord (rhema).

Een meditatie mand

Hier is nog een mooi idee: een meditatie mand. Neem een geschikte mand en doe daar alle dingen in die jou inspireren als je je stille tijd houdt (of niet zo stil als de kinderen er zijn). Doe er één van je Bijbels in, een dagboek naar keuze (zoals 100 bemoedigingen voor moeders), misschien een andere vertaling dan die je gewoonlijk leest, een oude gezangenbundel (het is prachtig om een paar mooie, oude gezangen te lezen ter inspiratie van jouw dagelijkse wandel met de Heere) en natuurlijk je dagboek waarin je het belangrijkste vers dat God jou die dag gegeven heeft schrijft, plus wat God je daarover zegt. Vergeet niet 1 of 2 pennen erin te stoppen (of meer als ze snel verdwijnen).

Zet je mand op de plaats waar je het liefst samen met de Heere bent, of waar je het gemakkelijk vandaan kunt meenemen naar andere plaatsen, of naar buiten onder een boom terwijl je naar je spelende kinderen kijkt. Of waar je ook maar heen wilt gaan. Het zit allemaal in de mand. Je hoeft niet van hot naar her te rennen om alles bij elkaar te zoeken als je eens naar een ander gezellig hoekje wil.

Hoe meer je je voedt uit het levende Woord van God, hoe meer je gesteund, gesterkt en verzadigd zult worden. Je zal tot overvloeiens toe gevuld worden om je gezin te voeden met levengevende waarheid.

  

NANCY CAMPBELL

www.aboverubies.org