Vreugdevol huishouden

unsplash-image-3wylDrjxH-E.jpg

Van je huis een thuis maken is werkelijk het belangrijkste werk ter wereld. Waarvoor bestaan schepen, spoorwegen, auto’s, regeringen, etc. behalve dat mensen in hun eigen huis gevoed, verwarmd en veilig kunnen zijn? (…) Het werk van de huisvrouw is er een waar al het andere werk voor bestaat.’ -C.S. Lewis-

Een thuis is meer dan een huis, dat weten we allemaal. En omdat een thuis belangrijk is voor iedereen leek het ons goed om hier wat meer over te schrijven.

Huishouden is al van alle tijden. In de Bijbel zien we dat het huishouden als belangrijke taak wordt gezien voor de vrouw (Spreuken 31). Huishouden heeft niet alleen invloed op je eigen gezin, maar heeft ook een veel grotere reikwijdte. Door de geschiedenis heen zien we dat vrouwen vooral de zorg voor het gezin, maaltijden, was, boodschappen etc. op zich namen. Ook werkten ze hart in en om huis in ambachten en op het land. De industrialisatie veranderde veel en daar waar vroeger veel thuis gemaakt werd, werd nu alles meer in fabrieken gemaakt wat tot gevolg had dat hele gezinnen uit elkaar gerukt werden. En steeds meer zien we dat huizen nu een plaats zijn geworden waar geconsumeerd wordt en niet meer een plaats waar geproduceerd wordt. Het meeste werk waar mee verdiend wordt, vindt buitenshuis plaats.

Huishouden in Bijbels licht

Zoals we net al zeiden zien we in de Bijbel dat het huishouden vooral als taak van de vrouw gezien wordt. In Spreuken 31, maar ook in Titus 2 waarin oudere vrouwen opgeroepen worden de jongere vrouwen te onderwijzen in oa het huishouden. Het zorgen voor je huishouden is een roeping van God. Hij is onze Opdrachtgever.

Ons huishouden is een klein onderdeel van Zijn plan in deze wereld. Het gaat dan niet alleen maar om een opgeruimd huis en een was die weer weggewerkt is, maar het gaat vooral over de zorg voor de mensen die in je huis wonen. In je huis kun je geborgenheid bieden, kun je gasten ontvangen en kan het zaad van het Evangelie gestrooid worden. Omdat het huishouden een roeping van God is, weet je dat de vijand er alles aan zal doen om je werk te ondermijnen. Waak voor zelfmedelijden als je de bergen was ziet liggen en waak voor zuchten als je een volle aanrecht ziet staan. Doe alles wat je doet van harte als voor de Heere en niet voor de mensen, in de wetenschap dat je van de Heere als vergelding de erfenis zult ontvangen, want je dient de Heere (Kol. 3:23-24)

Besturen van je huis

In Titus 2:5 zien we dat vrouwen opgeroepen worden om te zorgen voor hun huishouden. dVerschillende vertalingen geven op een mooie manier aan waar het over gaat. Zorgen voor het huishouden (NBV), Huishoudelijk zijn (NBG), goede huisvrouwen (GN), het huishouden goed te doen (Basis Bijbel), hun tijd te besteden aan de huishouding (HB, 1996), het werk thuis goed te doen (HB, 1996). Eigenlijk is de vrouw gewoon de manager van haar huis. In Titus 2 wordt geschreven dat dit geleerd moet worden aan jongere vrouwen. Het gaat bij ‘zorgen voor je huishouding’ niet alleen om huishoudelijke taken en de taken die je gezin voeden en kleden, maar ook om het bewaken van je huis en je gezin. Het gaat bij huishouding om een plek creëren waar iedereen zich veilig voelt, tot rust kan komen en waar God gediend en verheerlijkt wordt.

Taakverdeling

In veel huwelijken ontstaat bitterheid als vrouwen vinden dat mannen niet, of niet genoeg meehelpen in het huishouden. In ons denken is moeten de taken eerlijk verdeeld worden, en zelfmedelijden steekt snel de kop op als je vindt dat je teveel moet doen. Het is belangrijk dat we voor de volle 100% gaan als we werken in ons huis. Natuurlijk is het fijn dat mensen helpen… je kinderen of je man, en je mag ook zeker je kinderen leren te helpen, maar laat je blijdschap en tevredenheid in het huishouden niet ontnemen wanneer je soms meer doet dan anderen. Houd geen lijst bij van wat jij doet en wat hij doet, maar dien waar je kunt met vreugde.

Het huishouden is bij velen van ons een ondergeschoven kindje geworden. Carrière en werk buitenshuis wordt gezien als belangrijk en essentieel, maar het huishouden is niet echt iets waar we ons voor willen inzetten. Niet alleen buitenshuis, maar ook in je eigen huis kun je je gaven en talenten inzetten. Dit is niet minderwaardig. Integendeel, ‘van je huis een thuis maken is werkelijk het belangrijkste werk ter wereld’ zei C.S. Lewis eens. Iedereen wil altijd naar huis….een kind, een manager, iedereen. Thuis is waar je hart altijd weer naar verlangt en wij als vrouwen mogen in het creëren van een thuis een grote rol spelen.

Huis en hart

Je huis laat zien hoe het met je hart gesteld is. Dat waar jij geld aan uitgeeft laat zien wat je gelooft. Om een thuis te creëren hoef je niet mee met de laatste mode, hoeft je interieur niet duur te zijn of je kookkunst zijn als de dame op een kookshow. Ons eerste verlangen moet altijd zijn dat we Gods koninkrijk eerst zoeken. Al het andere zal ons dan toegeworpen worden. Tevredenheid met je eigen omstandigheden is een groot goed. Wanneer we de juiste prioriteiten hebben vallen alle andere dingen op hun plaats. Dan gaan we verantwoord om met het geld wat we te besteden hebben, dan zorgen we voor het milieu en andere dingen. Wanneer Jezus op de eerste plaats staat zal dat te zien zijn in je consumentengedrag.

Om een thuis te maken hoef je geen dure spullen te hebben. Je kunt het heel gezellig maken met kleine dingen, een kaarsje, een zelfgebakken koekje, een bloemetje op tafel… Alle zintuigen mogen in een thuis gevoed worden.

Houd moed

Soms ben je misschien geneigd de moed op te geven. Voel je je overvraagd of eenzaam. Probeer dan na te denken over waar je dingen zou kunnen veranderen.

Bewaar je tijden… combineer het nuttige met het aangename. Doe een vervelend klusje eerst en zet daarna lekker koffie. Stel niet uit wat nodig is te doen. Zeg gerust nee tegen een activiteit buitenshuis.

Bewaak je spullen… Zorg dat alles in je huis een plaats heeft. Als het geen plaats heeft kan het weg. Zo voorkom je dat je door de bomen het bos niet meer ziet en je huis te vol wordt.

Bewaak de sfeer Wees tevreden en dankbaar. Jouw uitstraling heeft grote invloed op je huis. Wees proactief in de opvoeding en zet de juiste toon in je spreken.

Bewaak je geloof … Zorg dat je tijd hebt aan de voeten van Jezus. Plan Bijbeltijd in en bid voor je dag. Dit geeft je een vaste basis.

Bewaak je gemoed. Werp al je zorgen op je Vader in de hemel. Hij zorgt voor jou! De Allerhoogste heeft je geroepen met een hoge roeping. Laat dan je leven in je huis een lofoffer zijn voor Hem die je geroepen heeft.

We sluiten dit artikel af met een mooie spreuk van Spurgeon: ‘Je dient God evenzeer wanneer je voor je eigen kinderen zorgt, ze opvoedt in de vreze des Heeren, je huishouden verzorgt en je huis tot een kerk voor God maakt, als wanneer je geroepen zou zijn om een leger te leiden om voor de Heere der Heeren te strijden.’