Onderricht van een moeder

Mijn zoon, luister naar de vermaning van je vader en veronachtzaam het onderricht van je moeder niet, want ze zijn een bevallige krans om je hoofd, en schakels van een ketting om je hals. Spreuken 1:8-9

Als ik terugkijk in mijn leven, zie ik dat er naast mijn moeder nog meer vrouwen zijn geweest die mij onderricht hebben. Die oudere vrouw zeg maar, die er was op momenten dat je eigen moeder er niet was. Die bijvoorbeeld bijbels advies gaf op momenten dat je dat nodig had. Toen ik bovenstaande tekst las, moest ik denken aan al die ‘moederfiguren’ in mijn eigen leven die mij onderwezen hebben en ik besloot eens op te zoeken wat er in het woordenboek staat bij het woord ‘moeder’.

Als eerste wordt natuurlijk genoemd dat een moeder een vrouw is die een of meer kinderen heeft
gebaard. Hier kunnen we ons allemaal wel een voorstelling bij maken.

Bijzonder is de tweede betekenis bij het woord moeder. Daar staat namelijk: ‘vrouw die als moeder zorgt’. Is dat niet mooi? God heeft het ‘moeder zijn’ in je gelegd. Ongeacht of je kinderen hebt gebaard of niet. Vrouwen die als moeder zorgen voor een zieke buurman, voor die kinderen van wie de ouders gescheiden zijn, voor die student uit het buitenland. Wat een waardevolle rol!

De derde betekenis van het woord moeder is: ‘oorsprong’, ‘bron’. Ook prachtig als je erover nadenkt. Je kunt hierbij denken aan een bron van leven, als we kinderen mogen baren en mogen voeden aan onze borst. Ik moet ook denken aan de vrouw in Spreuken 5 die een levensbron is voor haar man. Altijd verfrissend en gevend. Een bron waarin je man zich verblijdt en waarnaar hij verlangt.

Zo geeft het woordenboek onverwacht een prachtig kijkje in onze rol. Een moeder is iemand die onderricht, lezen we in Spreuken 1. In de Hebreeuwse grondtekst wordt voor het woord onderricht ‘torah’ ofwel ‘wet’ gebruikt. Wat mooi hè?! Moeders onderwijzen in de wet van God. Bid met David in Psalm 119:77 mee: Laat
Uw barmhartigheid over mij komen, dan zal ik leven, want Uw wet is mijn bron van blijdschap.’ Moeder, als je leeft en onderricht uit de bron van blijdschap, mag je ook een bron zijn voor je man, je kinderen en allen die op je weg komen.

Gebed

Laat Uw wet mijn bron van blijdschap zijn, zodat ik mijn kinderen kan onderrichten in Uw wet.

Overgenomen uit '101 bemoedigingen voor moeders - genade in je hoge roeping' van Marieke den Butter en Wilma Samyn, ISBN 9789088972188

Copyrights berusten bij uitgever Groen-Heerenveen, www.royaljongbloed.com. Overname - in welke vorm dan ook - alleen toegestaan na goedkeuring van de uitgever.