God schiep het gezin om Zijn wil te volbrengen

In het vorige artikel over het gezin wilde ik laten zien dat God het gezin geschapen heeft en dat het daarom aan Hem is het begrip te definiëren. Nu zal ik de "waarom" vraag bespreken: Waarom heeft God het gezin gemaakt? Ik zal dit op twee manieren beantwoorden. De eerste manier vind je in dit artikel en geeft dit antwoord: God schiep het gezin om Zijn wil te volbrengen.

 Voordat we verdergaan, wil ik erkennen dat ‘gezin’ voor veel mensen een moeilijk onderwerp is. Bijna allemaal hebben we wel bepaalde littekens die te maken hebben met familiezaken. Sommigen hebben als kind in zeer moeilijke thuissituaties geleefd. Anderen zouden graag getrouwd willen zijn en een gezin willen stichten, maar hebben geen echtgenoot kunnen vinden. Er zijn echtparen die naar kinderen verlangen en die niet kunnen krijgen. Ik weet dat dit moeilijke zaken zijn, die het erg moeilijk kunnen maken om over het gezin te praten. Voor het beantwoorden van deze vraag moeten we echter inzien dat het Gods algemene bedoeling voor de mensheid is om te trouwen en kinderen te krijgen, tegelijkertijd erkennen we dat Gods specifieke plan voor individuen kan zijn om niet te trouwen of geen kinderen te krijgen. En in deze situaties moeten we er gewoon op vertrouwen dat God weet wat het beste is - dat zijn specifieke plannen goed zijn, ook al lijken ze niet altijd goed.

Genesis 1:28 laat ons Gods algemene doel voor de mensheid zien met betrekking tot het gezin: "En God zegende hen en God zei tegen hen: Wees vruchtbaar, word talrijk, vervul de aarde en onderwerp haar, en heers over de vissen van de zee, over de vogels in de lucht en over al de dieren die over de aarde kruipen!" Toen God de mensheid schiep, gaf hij haar een tweeledige opdracht: één, wees vruchtbaar en vermenigvuldig je; en twee, onderwerp de aarde en voer er de heerschappij over uit. Beide opdrachten zijn afhankelijk van het gezin.

Voortplanting



Het eerste deel van onze opdracht is om ons voort te planten - om vruchtbaar te zijn en ons te vermenigvuldigen. De mens is de kroon op Gods schepping, dus is het niet verwonderlijk dat God meer mensen wilde hebben. En terwijl Hij mensen had kunnen blijven maken op de manier waarop Hij Eva uit Adam had gevormd - door uit ribben nieuwe mensen te bouwen- koos Hij ervoor om het op een andere manier te doen. Hij koos ervoor om de seksuele relatie te gebruiken als middel tot voortplanting en Hij koos ervoor om de seksuele relatie in te bedden in de context van het huwelijk en het gezin. Er zou nieuw vlees worden gevormd uit de eenheid van één vlees.

Natuurlijk stortte de mensheid zich al snel in de zonde en dit verstoorde de volmaakte wil van God op vele manieren. Maar niets heeft Zijn volmaakte wil onderbroken. En dit is Zijn wil: dat elk kind dat ter wereld komt, in een gezin komt, dat bestaat uit een man en een vrouw die verbonden zijn door het huwelijk. Zo'n gezin biedt de omlijsting, de stabiliteit en het gevoel van verbondenheid waarin een kind het beste kan gedijen. Het gezin is bedoeld om het primaire netwerk van liefde en zorg te bieden dat mensen in de wereld verwelkomt, hen opvoedt tot volwassenheid en levenslang van hen houdt.

Dit wordt nog belangrijker nadat de zonde in de wereld is gekomen, aangezien het gezin nu ook de primaire context biedt waarin mensen verzwakken en sterven. Het gezin is een netwerk van liefde en steun dat zich uitstrekt van de geboorte tot de dood. God houdt van mensen dus gaf hij mensen het gezin als basisrelatie omdat zij zo het beste gediend zouden worden.

Heerschappij

Het eerste deel van onze opdracht is dus om ons voort te planten en dat vereist een gezin. Het tweede deel is het onderwerpen van de aarde en het voeren van heerschappij daarover. De mensheid moest orde brengen op aarde door de muren rond van de Tuin van Eden als het ware tot het uiterste van de aarde te duwen. En net zoals één mens niet vruchtbaar kan zijn en zich niet kan vermenigvuldigen, kan één mens alleen ook geen heerschappij over de hele aarde voeren.

Welke rol speelt het gezin hierbij? Het uitvoeren van de opdracht de aarde te onderwerpen en heerschappij te voeren, terwijl de bevolking explodeerde tot duizenden en miljoenen en miljarden mensen, vereiste sociale structuren. Er zou organisatie nodig moeten zijn op lokaal, regionaal en mondiaal niveau. Mensen zouden de verantwoordelijkheden moeten verdelen. Mensen zouden moeten worden geleid en leiders moeten volgen. En al deze genoemde structuren bouwen voort op de familiestructuur.

Het gezin is altijd bedoeld als de sociale kern van de wereld en de bedoeling is dat elk individu deel uitmaakt van een gezin. Alle andere structuren bouwen voort op het gezin. Het is de belangrijkste bouwsteen van elke samenleving of beschaving. De Tien Geboden zeggen nooit: "Eer uw koning en uw koningin" of "Eer uw minister-president en uw premier." Dat hoeft niet, omdat ze zeggen: "Eer je vader en je moeder." De basisstructuur van autoriteit en organisatie is niet de overheid, maar het gezin. De andere structuren bouwen er gewoon op voort.

Nogmaals, de zondeval verstoorde Gods goede plan op vele manieren, maar het gezin behoudt nog steeds zijn rechtmatige plaats als onze sociale kernstructuur. De overheid en de kerk en elke andere instelling zouden het gezin alleen maar moeten steunen – instellingen mogen nooit in de plaats komen van het gezin of het gezin opnieuw definiëren.

Conclusie


Wat hebben we tot nu toe gezien? Ten eerste, God schiep het gezin. Ten tweede, God schiep het gezin om Zijn wil te volbrengen - om de aarde met mensen te vullen en onder Zijn heerschappij te brengen. In het volgende artikel wil ik een tweede reden toevoegen waarom God het gezin heeft geschapen.

Tim Challies

Tim Challies is getrouwd met Aileen en heeft drie kinderen. Tim is voorganger van Grace Fellowship Church in Toronto, Ontario, en is mede-oprichter van Cruniform Press. Ook is hij auteur, blogger en boek recensent. Dit artikel verscheen op 26 juli 2019 op www.challies.com en is met toestemming vertaald.