Zing, zing, zingen maakt blij

annie-spratt-525818.jpg

Ik zal de blijken van goedertierenheid van de Heere eeuwig bezingen, van generatie op generatie Uw trouw met mijn mond bekendmaken. Psalm 89:2

‘Muziek verzacht de zeden’ leert het spreekwoord ons. Dat was ook het idee achter het advies dat ik eens kreeg van een oudere moeder. ‘Wanneer je kinderen kibbelen,’ zei ze, ‘ga je tussen hen in zitten, je legt je armen om hen heen en zet een liedje in.’ Dat was nog eens een praktisch advies en inderdaad loop je dan al snel met elkaar zingend door het huis. Het gekibbel is voorbij.

De tekst van vandaag is een van de vele teksten uit de Psalmen die over zingen gaan. We mogen zingende christenen zijn. Wat heerlijk om dat je kinderen mee te mogen geven. Het begint al tijdens de zwangerschap. Ongeboren kinderen reageren op geluiden die van buitenaf te horen zijn. Maak er een gewoonte van om dagelijks te zingen: wiegeliedjes, kinderliedjes, bijbelliedjes, aanbiddingsliederen, psalmen, lofliederen, dankliederen, gebeden.

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat zingen heel veel voordelen heeft. Zingen maakt blij, het is helend, het jaagt angst weg. Wanneer je kind ’s avonds in bed angstig is, leer het dan te zingen.

Zingen is ook goed voor je humeur. Al zingend een vervelend klusje opknappen, veraangenaamt het werk. Dat is nog niet alles. Zingen brengt troost, inspireert en geeft vreugde. Het is een aangenaam en gezellig tijdverdrijf. Wekelijks een uurtje samen met het gezin zingen, schept verbinding. Zingen is ook gezond. Wanneer je zingt, komen er anti-stresshormonen vrij. Onderzoek heeft aangetoond dat zingen de weerstand verhoogt, de bloeddruk verlaagt en heilzaam is voor de bloedsomloop.

Zingen helpt daarnaast bij het memoriseren van grote bijbelgedeelten. Zingen richt je op Christus wanneer je Zijn grote daden bezingt. Zingen brengt Hem lof en eer. Door te zingen, maak je Zijn Naam bekend!

Als je dat allemaal bedenkt, wil je niets liever dan een zingend gezin zijn. Faciliteer het door liedbundels neer te zetten. Stel een lied van de week of maand in en zing dat als afsluiting van de maaltijd. Wees zelf een voorbeeld en doe je werk al zingend. Bezing Gods schepping, Zijn grote daden, zing lof- en dankliederen tot eer van Zijn Naam. Halleluja!

Gebed

Heere, ik wil Uw Naam loven en prijzen. Dag aan dag overlaadt U ons. Uw werken zijn groot en goed, Uw trouw en goedertierenheid tot in eeuwigheid. Geprezen zij Uw Naam!

 

Overgenomen uit '100 bemoedigingen voor moeders - met vreugde Gods roeping omarmen' van Marieke den Butter en Wilma Samyn, ISBN 9789088971327

Copyrights berusten bij uitgever Groen-Heerenveen, www.royaljongbloed.com. Overname - in welke vorm dan ook - alleen toegestaan na goedkeuring van de uitgever.