Nachtelijk moederen

Heere, God van mijn heil, overdag en in de nacht kom ik voor U en roep ik.

Psalm 88:2

Als moeder van een baby heb je die vraag vast al meermaals gehad: ‘Slaapt-ie al door?’ Nee, mijn kinderen sliepen niet door; niet toen ze 3 maanden waren, niet toen ze 6 maanden oud waren en ook nog niet toen ze 1 jaar waren. Zelfs nu, zonder baby’s en peuters in huis, zijn er nog geregeld nachten waarin een kind mij nodig heeft. Wat is dat met die nachten?

Laatst zei een moeder mij: ‘’s Nachts houd ik niet van mijn kinderen …’ Ik heb ook moeten leren ’s nachts van mijn kinderen te houden. In Titus 2:4 worden we opgeroepen te leren onze ‘kinderen lief te hebben’. Ook ’s nachts zijn wij moeder en ik kan me nog goed mijn allereerste nacht als moeder herinneren. Ik zat rechtop in een ziekenhuisbed en mijn dochter was klaarwakker.

Wat geweldig daar midden in de nacht te zitten met haar in mijn armen. Euforie … Maar dan die volgende nacht. Thuis en opnieuw klaarwakker overviel mij de verantwoordelijkheid – 24 uur per dag klaarstaan voor zo’n kleintje, hoe houd ik dat ooit vol?

Jaren later ontving ik een dochter met grote nachtelijke behoeften gedurende de eerste twee jaren van haar leven. De ‘doorslaapvraag’ kon ik inmiddels rustig beantwoorden zonder in een kramp te schieten. Ik had geleerd om ’s nachts in de stilte van het huis met een kind aan de borst de Heere te zoeken. Dat was mijn enige uitkomst om het nachtelijk moederen aan te kunnen en om niet te gaan twijfelen door de ‘doorslaapvraag’.

Net zoals Anna dienen wij God dag en nacht (Luk. 2:37). Ook ’s nachts gaat onze roeping als moeder door. Juist in de stilte van de nacht wil God ons bedienen. Denk eens aan Jakob, Samuel, Gideon of Nicodemus. Bekijk het nachtelijk wakker worden van je baby of kinderen eens in dit licht: het is een gelegenheid om je kinderen iets te laten zien van hoe God ook altijd klaarstaat, en een mogelijkheid om de Schepper te laten spreken tot jouw hart!

Gebed

Heere, dank U dat U mij elke nacht ook weer de liefde geeft om te moederen en mij te ontfermen over mijn kind. Geeft U mij de rust die ik nodig heb.

Overgenomen uit '100 bemoedigingen voor moeders - met vreugde Gods roeping omarmen' van Marieke den Butter en Wilma Samyn, ISBN 9789088971327

Copyrights berusten bij uitgever Groen-Heerenveen, www.royaljongbloed.com. Overname - in welke vorm dan ook - alleen toegestaan na goedkeuring van de uitgever.