Het gezin

unsplash-image-V3dHmb1MOXM.jpg

Het gezin maakt zelfzuchtigen tot diendenden, gierigaards tot milddadigen, zwakken tot sterken, lafaards tot helden, ruwe vaders tot zachte lammeren en tere moeders tot leeuwinnen van moed.’ -Herman Bavinck-

Wat is een gezin? Waar komt het vandaan?

Wij geloven dat God de mens vanaf het begin in een gezin geplaatst heeft. Genesis 2:24 zegt ons: ‘Daarom zal een man zijn vader en zijn moeder verlaten en zich aan zijn vrouw hechten; en zij zullen tot één vlees zijn.’ Man en vrouw starten een gezin op het moment dat ze trouwen en een seksuele relatie aangaan. Kinderen die uit het samenkomen van man en vrouw geboren worden, worden dus geboren in een bestaand gezin. Het gezin is de sociale kern in deze wereld. God heeft individuen geschapen, maar elk individu wordt in een gezin geplaatst. Een gezin heeft twee opdrachten. Allereerst: ‘wees vruchtbaar en vermenigvuldig je'. En ten tweede: ‘onderwerp de aarde en voer er heerschappij over uit.’ Het gezin werd ingesteld als basis van dit alles en werd ingesteld vóór de overheid, vóór de kerk en vóór enige ander sociale structuur. Het gezin is de steunpilaar waarop een samenleving gebouwd is.

Gezin als verschillende plaatsen

Het gezin is een schuilplaats. Het mag een plaats zijn waar je niet alleen fysiek, maar ook emotioneel, en geestelijk mag schuilen. En niet alleen de leden van een gezin mogen schuilen tegen alles wat er in de wereld op hen afkomt. Een gezin mag ook een schuilplaats zijn voor hen die geen gezin hebben. God laat namelijk ook eenzamen in een huisgezin wonen (Psalm 68:7). Dit zien we terugkomen in bijvoorbeeld zorg voor weduwen en wezen, maar ook in het feit dat mensen kinderen adopteren in hun gezin. Het gezin mag een schuilplaats zijn in de stormen van het leven en soms wordt geborgenheid en verbondenheid juist gevormd in tijden van moeite en zorg. Het gezin is de plaats waar leven begint en waar leven eindigt.

Het gezin is een werkplaats. Binnen een gezin kunnen kinderen en volwassenen leren. We kunnen er met het Woord van God, werken aan heiligheid en genadevol leven. We leren er de minste te zijn en rekening te houden met anderen. Gezinnen zijn werkplaatsen van de Heilige Geest en moeders zijn daarbij ook een kostbaar instrument in Gods hand.

Het gezin is een vormingsplaats. ‘Het gezin is een vormingsplaats voor menselijke relaties’, zegt Edith Schaeffer. Het gezin waar je vandaan komt vormt je. Het vormt je in je omgang met anderen. Denk er maar eens aan hoeveel kinderen leren in relatie tot elkaar. Hoe los je problemen op, hoe vergeef je, hoe ga je om met gezinsleden die je geduld op de proef stellen. Alle dingen die je hier leert vormen je in de relaties die je later zult hebben.

Het gezin is een plaats om te vieren. Het gezin is de plaats om te vieren dat God goed is. De plaats waar lofprijzing, gebed en bijbel lezen een plaats mogen hebben. Het is de plaats waar vurige gebeden opgezonden mogen worden en een plaats waarin dankbaarheid om verhoorde gebeden gevierd mag worden. Ook kun je binnen het gezin mooie herinneringen met elkaar maken. Samen mag je dingen beleven…vakanties, grappige gebeurtenissen en kostbare herinneringen. Christelijke hoogtijdagen mogen ook gevierd worden. Elk gezin is anders en elk gezin legt weer andere accenten maar dat geeft niet. Vanuit het gezin mogen oude en nieuwe tradities doorgegeven worden aan de volgende generatie.

Liefde en verbondenheid

Het kenmerk van een christelijk gezin is de liefde en de verbondenheid die zij onderling betonen. Liefde zoals beschreven in 1 Korinthe 13. Geen een gezin is perfect en in elk gezin moet leven vanuit vergeving. Maar laat je gebed zijn dat je door de jaren heen als gezin in liefde mag groeien, om zo ook aan de wereld een beeld te laten zien van een liefhebbende God. Onvoorwaardelijke liefde binnen een gezin is heel belangrijk. Dat kinderen weten: ‘wat ik ook gedaan heb, ik mag altijd thuiskomen.’ Deze liefde laat ook de grote liefde van God aan de wereld zien.

Een hoge roeping

Als moeder heb je binnen je gezin een hoge roeping. Soms zal er veel van je gevraagd worden aan opoffering en teleurstellingen die je moet verwerken, maar God die je tot deze hoge taak geroepen heeft wil je helpen. Het gezin is Zijn geschenk, Zijn idee en Hij heeft jou geroepen om Zijn koninkrijk te bouwen door jouw gezin heen. God wil jou in alle stormen die het hebben van een gezin met zich mee kan brengen dicht nabij zijn. Het is daarom ook zo belangrijk dat je als vrouw en moeder tijd maakt voor God en Zijn Woord in je eigen leven, want alleen vandaar uit kun je echt met blijdschap je grote taak vervullen.