Laat zien dat je van hem houdt

Het is heel belangrijk om je man te laten zien dat je van hem houdt. We weten dat het belangrijk is, maar soms is het goed om jezelf hier weer eens aan te herinneren. In dit korte artikel geven we enkele ideeen die je helpen je huwelijk beter te maken. Natuurlijk zijn deze dingen niet nieuw, maar dat geeft niet. Het kan geen kwaad om ons geheugen af en toe op te frissen :-)

  1. Raak je man aan. Raak hem aan wanneer je langs hem loopt. Leg even je hand op zijn arm of geef hem zomaar even tussendoor een kus. Je kunt ook affectie tonen wanneer je in gezelschap bent. Ga naast hem zitten, leg even je hand op zijn knie of pak zijn hand als je samen ergens heenloopt. Het zijn kleine dingen die heel veel zeggen. Je laat niet alleen aan je man zien dat je van hem houdt, maar je laat ook iedereen om je heen zien: ‘Dit is mijn man en ik ben helemaal weg van hem!’ En dan hebben we het nog niet eens over de intimiteit in de slaapkamer. Seksualiteit in een huwelijk is ook ontzettend belangrijk. Onthoudt je niet van elkaar en wees als vrouw beschikbaar voor je geliefde.

  2. Maak van je huis een thuis. Zo dat je man het fijn vindt om thuis te komen. Zorg dat je huis een beetje opgeruimd is als hij thuiskomt na een lange werkdag. Maak het gezellig. Dit kan al met hele kleine dingen. Een kaarsje aan, een muziekje op en eten klaar om op tafel gezet te worden. Ontvang hem met een lach en niet met chagrijn.

  3. Respecteer je man. Respect is iets wat alle mannen nodig hebben. Wanneer je man respect van jou krijgt, zal dit een enorm positieve weerslag hebben op je huwelijk. Denigreer hem niet, laat zien dat je hem vertrouwt en kleineer hem niet. Nooit niet. Niet wanneer je alleen met hem bent en al helemaal niet in gezelschap. Wanneer je man zich niet gerespecteerd voelt, voelt hij zich verslagen. Dit beinvloed alles, je kinderen, je huwelijk en natuurlijk je man zelf. Het respecteren van je man is een Bijbelse opdracht. ‘Kortom, ook u moet, ieder in het bijzonder, uw eigen vrouw net zo liefhebben als uzelf; en de vrouw moet ontzag hebben voor haar man.’ (Efeze 5:33)

  4. Als vrouw moeten we de vertrouwenspersoon zijn van onze man. Mannen vinden het over het algemeen niet makkelijk om hun gevoelens te uiten, maar als hij het doet…laat dan datgene wat hij deelt, veilig zijn bij jou. Luister naar hem als hij moeilijke dingen of frustraties met jou deelt. Het is belangrijk dat je zijn vertrouwen hebt. Dat betekent dat je dus niet datgene wat hij deelt, vertelt aan je vriendinnen, of aan je moeder. Laat zijn gevoelens veilig zijn bij jou. Spreuken 31:11 zegt het volgende over de ‘deugdelijke huisvrouw’…’Op haar vertrouwt het hart van haar echtgenoot…’ Laat het hart van je echtgenoot jou vertrouwen. Hoe meer hij je vertrouwt, hoe meer hij ook zal delen.

  5. Leer je man kennen. Weet wat hij fijn vindt en probeer hierop in te spelen waar je kan. Maak klaar wat hij lekker vindt, ook al is zijn lievelingseten misschien niet jouw lievelingseten. Merk je dat hij het fijn vindt om na zijn werk even rust nodig heeft als hij thuis komt? Speel daarop in en overlaadt hem niet met alle problemen die jij die dag tegengekomen bent. Het is goed om jouw zorgen te delen en te praten, maar kies het juiste moment uit.

  6. Vergelijk hem nooit met anderen. Niet met je vader, niet met de mannen van vriendinnen, niet met een man uit een romantisch boek. Met niemand! Je man is uniek. Kijk niet naar de dingen die hij niet doet, maar altijd naar de dingen die hij wel doet. Hij brengt misschien geen bloemen thuis, maar hij vult je tank trouw met benzine. Hij speelt misschien niet op de grond met je kinderen, maar hij leert je zoon auto’s wassen. Hij wast misschien nooit af, maar hij maait het gras. Waardeer hem en spreek dit ook uit naar hem toe.

  7. Laat de zon nooit ondergaan over je toorn. Wanneer je iets verkeerds gedaan of gezegd hebt, vraag vergeving. Zeg sorry, ook al zegt hij geen sorry. Vergeef en begin elke morgen met een dankbaar hart en niet met wrok van gisteren. Dankbaarheid is trouwens een heel goed medicijn tegen zelfmedelijden.

  8. Wees niet snel beledigd. Beter nog….streef ernaar nooit beledigd te zijn. Dit zal je niet alleen helpen in de relatie met je man maar ook met allen om je heen. Voel je niet beledigd als hij die wc bril weer omhoog laat en jij hem voor de honderdste keer naar beneden doet. Voel je niet beledigd als hij zijn sokken laat liggen op de grond, of wanneer hij niet het aanrecht afveegt op de manier waarop jij het zou doen. Laat het gaan. Dit is niet belangrijk. Eigenlijk kun je alle ingebeelde beledigingen van je af laten glijden als onbelangrijk. Laat die slingerende sok je humeur niet bederven of je huwelijk kapot maken. Het is heel belangrijk dat we ons ook altijd realiseren dat onze man ons nooit opzettelijk zal beledigen of pijn doen. Als je dit beseft, zie je heel veel dingen in een ander licht.

  9. Dank altijd voor je man. Hij is degene die jij uitgekozen hebt om je man te zijn. Weinigen van ons hebben een gearrangeerd huwelijk. Jij hebt hem vrij gekozen. Zie hem met de ogen die je had toen je voor het eerst je oog op hem liet vallen. Weet je nog hoe je hart een sprongetje maakte? Deze man ligt nu naast je in bed! Maak het je gewoonte om God te danken als je hem thuis ziet komen of wanneer je hem ziet spelen met jullie kinderen.

  10. Blijf zelf dichtbij de Heere. Blijf in Hem zoals een rank in de wijnstok blijft. Geen man kent jou zoals Hij jou kent. Geen man kan in al jouw behoeften voorzien en jou ten allen tijde bijstaan. Alleen God kent je door en door en Hij geeft Zijn Heilige Geest als wij erom vragen. Hij kan ons helpen om ook in moeilijke huwelijksomstandigheden, te geloven, te hopen en lief te hebben.

Marieke den Butter

Huwelijk, LiefdeAdmin