Een mooie vrouw is een persoon, geen lichaam

Maar uw sieraad moet zijn de verborgen mens van het hart, met het onvergankelijke sieraad van een zachtmoedige en stille geest, die kostbaar is voor God.” (1 Petrus 3:4)

Ik hou hiervan. Vrouw, je bent een persoon. Je bent geen lichaam om naar te gapen.

Ik was op een dag aan het bidden. Op mijn negenenzestigste levensjaar ben ik nog steeds een man en mannen hebben de neiging zich seksueel aangetrokken te voelen. We kijken naar dingen waar we niet naar moeten kijken, of we kijken te lang naar iets wat in de eerste instantie onschuldig lijkt.

Ik ging naar het vliegveld en ik keek naar de mensen die voorbij lopen. Ik fluisterde tegen de Heere: “God, help mij om de ogen van vrouwen te zien.” Als ik ogen zeg bedoel ik niet de make-up; ik bedoel de persoon. “God, ik wil mensen zien, geen lichamen. Help me.”

Vrouwen - ook mannen overigens - moeten horen: Je bent een persoon. Niet een lichaam om te decoreren.

Wanneer je dit op een rijtje hebt valt het lichaam in lijn met passende kleding, geschikte make-up, gepast haar en al het andere wat daarbij hoort. Je lichaam is niet meer je God. Het is niet langer dat waarvoor je leeft.

Als ‘een stille geest’ een negatieve bijklank voor je heeft, probeer dan eens het woord ‘sereen’ of ‘rustig’. Sommige vrouwen klagen misschien: ‘vrouwen moeten altijd stil zijn en mogen niet praten.’

Ik betwijfel of dat de bedoeling is van dit vers. Deze woorden raken vrouwen niet met pijnlijke restricties, maar meer met een serene stilte, zoals een vijver of een meer. Kalm en rustig.

Petrus zegt tegen deze vrouwen: “Wees nergens bang voor.”

Dit zijn mijn soort vrouwen. Onbevreesd voor het instorten van economische zekerheden. Onbevreesd voor je kinderen. Onbevreesd voor problemen in de kerk. Dit zijn sterke vrouwen en hun kracht komt van binnenuit. Deze kracht wordt niet opgebouwd door aandacht van anderen.

Filmsterren proberen altijd zo te poseren dat iedereen kan zien hoe sexy hun kleding is, hoe sexy hun figuur is en hoe sexy hun kapsel is. Waarom doen ze dat? Om macht. Ze weten waar mannen voor vallen en naar gapen. Het opzetten van een bepaald uiterlijk voelt krachtig.

Heilige vrouwen hopen op God

Petrus zegt dat kracht goed is en hij vertelt ons ook waar werkelijke kracht ligt. Kracht ligt in een persoon, in het hart. In een persoon of hart dat zachtmoedig is, zoals goed voor kwaad teruggeven. Met een krachtig voornemen om niet meer te doen dan Jezus toen Hij aan het kruis hing. Krachtige vrouwen zijn stil, sereen en kalm van geest. Dit is in Gods ogen heel kostbaar. Petrus geeft een reden om dit soort schoonheid en kracht na te streven: “Want zo tooiden zich voorheen ook de heilige vrouwen, die op God hoopten en hun eigen mannen onderdanig waren.” (1 Petrus 3;5) Hij gaat terug naar heiligheid. Dat is onze roeping. Vrouwen (en mannen) is dat waarvoor je leeft?

De heilige vrouwen die op God hoopten…” Dat is de sleutel.

Hoop je op goedkeuring van je man? Hoop je op de bekering van je man? Hoop je dat mannen om je heen leuk vinden wat ze zien? Of hoop je op God?

Dit alles betekent niet dat je niet wilt dat je man bekeerd wordt, of dat je geen invloed wilt hebben op hem. Het betekent niet dat je niet wilt dat mensen je als begenadigd zien. Het betekent dat je je prioriteiten juist hebt en dat God alles is voor jou. God is alles! Je hoop is in God!

Je krijgt je identiteit van God. Je krijgt je tevredenheid van God. Je krijgt je toekomst en je vreugde van God.

John Piper (@JohnPiper) is grondlegger en leraar van desiringGod.org en chancellor van Bethlehem college & seminary. 33 jaar lang heeft hij gediend als predikant van Bethlehem Baptist Church in Minneapolis, Minnesota. Hij is auteur van meer dan 50 boeken, inclusief ‘Desiring God: Meditations of a Christian Hedonist’ en zijn meest recente boek ‘Why I love the Apostle Paul: 30 Reasons.

Dit artikel verscheen als onderdeel van een preek op 18 maart 2016 op www.desiringgod.org  onder de titel ‘A beautiful woman is a person, not a body’. Het artikel is met toestemming vertaald.

Admin