Groei

‘Mam, hoe doet u het met zeven kinderen? Ik heb er één en ik heb mijn handen vol! Ik krijg amper op tijd het eten op tafel… en dan hebben we het nog helemaal niet over het schoonhouden van het huis’.

‘Kind’, zei mijn moeder, ‘je krijgt nooit zeven kinderen in één keer. Je krijgt ze een voor een.

Nu, 21 jaar later ontdek ik tot mijn verbazing dat velen mij dezelfde vraag stellen die ik ooit aan mijn moeder stelde. ‘Hoe doe je het met acht kinderen…’.

En ik vraag me af wanneer ik die oudere moeder geworden ben.

Het worden van een ‘oudere moeder’ gaat niet over één nacht ijs. Nee stukje bij beetje maakt God je last steeds een beetje zwaarder. Van een kind naar twee, van twee naar drie en uiteindelijk van zeven naar acht. Inderdaad… mijn moeder had gelijk… je krijgt er niet zeven in één keer.

Soms had ik in de gaten dat mijn last een beetje zwaarder werd, maar ook heel vaak niet. Je pakte dingen aan die op je weg kwamen en ging door… dag na dag. Nacht na nacht. De wasmachine draaide steeds vaker. Van 2 keer in de week je was doen tot drie ladingen was op een dag. Van drie aardappels tot twintig in een pan. Steeds kwam er een beetje bij.

Nu kijk ik wel eens naar moeders die weer verder zijn dan ik. Moeders die op kleinkinderen passen en begaan zijn met alle dingen in de levens van niet alleen hun eigen kinderen, maar ook met de dingen in de levens van hun schoonkinderen. Moeders die vrijwilligerswerk doen in de kerk en van wie het lijkt of hun vreugde in God nooit opdroogt. En opnieuw denk ik… ’Hoe doen ze dat?’

Geeft bovenstaande niet mooi weer hoe God aan het werk is in ons leven? Hoe Hij ons stukje bij beetje vormt? Hoe Hij je eerst voedt met melk, omdat we niet meer kunnen verdragen, maar dat Hij ons langzaam maar zeker meer vast voedsel geeft? (1 Korinthe 3:2)

Is het niet bijzonder dat Hij met hele gewone vrouwen, vrouwen als jij en ik, Zijn werk doet? Vrouwen die van het ene seizoen in hun leven, naar het andere seizoen lopen (soms struikelend). In de ogen van de wereld en ook vaak van hunzelf zijn ze niet veel bijzonders, maar toch veranderen ze van heerlijkheid tot heerlijkheid, omdat dit door de Geest van God bewerkt wordt. (2 Korinthe 3:18). Toch wordt hun invloed steeds een beetje groter omdat ze dag voor dag hun kinderen onderwijzen

Laten we nooit onszelf met anderen vergelijken. Laat de oudere moeders niet denken (of zeggen) over die jongere moeder met één kind… ’Nou zeg, ze is wel lui. Je zou toch veel meer moeten kunnen doen op een dag?’ en laat de jongere moeder niet denken ‘Dat wat zij kan zou ik nooit kunnen.’.

God geeft ieder de kracht die ze nodig heeft om het werk dat Hij haar opdraagt te doen.

Natuurlijk mogen we er naar jagen om te zijn als de oudere vrouwen die ons voorgegaan zijn en die door geloof en geduld de beloften kregen. Er zijn vrouwen in mijn leven, op wie ik heel graag zou willen lijken als ik ouder ben. Zij bemoedigen mij en moedigen mij aan om door te gaan.

Zo mogen wij ook weer zijn naar de jongere vrouwen toe… bemoedigend en aanmoedigend, zodat ze zullen groeien. Vertel maar dat God nooit meer van je vraagt dan je aankan. Zeg maar dat je niet meer of beter bent dan hen, omdat je meer op je bordje hebt, maar zeg maar dat God er altijd bij is. Dat ze zich nu nog geen zorgen hoeven maken over hoe ze het zouden moeten doen met acht kinderen terwijl ze er 1 hebben.

Laten we een voorbeeld zijn van genade en geloof.

Nooit dacht ik dat ik meer dan één kind zou kunnen krijgen, maar God heeft me laten groeien, net als  de spieren in mijn armen door de jaren heen steeds sterker zijn geworden door het dragen van kinderen die steeds zwaarder werden.

Toegegeven… het huis is niet altijd schoon, je kunt je naam in het stof op de kast schrijven en nog steeds zijn er dagen die overweldigend zijn, maar ik weet… God is aan het werk 

Wat jouw situatie ook is, bedenk dat God ook in jou aan het werk is. Hij kan slappe handen opheffen en knikkende knieën strekken, want Hij is bij machte elke vorm van genade overvloedig te maken in jou, zodat je, wanneer je in alles altijd al het nodige bezit, overvloedig kunt zijn in elk goed werk. (2 Korinthe 8:9)

En later, misschien wel over 20 jaar, zal je met dankbaarheid terugkijken, en zien hoe je mocht groeien door genade, en hoor je jezelf zeggen tegen die jonge moeder…. ’je krijgt je kinderen 1 voor 1.

Marieke den Butter