God schiep het gezin om Zijn waarheid voor te stellen

Ik heb een kleine miniserie over het gezin geschreven en heb in het eerste artikel laten zien dat God het gezin heeft geschapen en in het tweede dat God het gezin heeft geschapen als middel om Zijn wil uit te voeren. In het artikel van vandaag wil ik laten zien dat God het gezin ook geschapen heeft om Zijn waarheid voor te stellen.  

Dit is wat ik bedoel: God gebruikt het gezin als een middel om beelden te leveren die de mensheid cruciale waarheden kunnen leren. Er zijn dingen die we niet gemakkelijk kunnen begrijpen als we het gezin niet begrijpen. Aan de andere kant zijn er dingen die we goed op weg zijn om te begrijpen als we het gezin begrijpen. Wanneer God ons bepaalde waarheden wil leren, zegt Hij in wezen: "Stel je een vader en een zoon voor, of stel je een vrouw en een man voor, of stel je een broer en een zus voor". Omdat hij deze familierelaties universeel heeft gemaakt, kan hij ze in elke context en in elke tijd als beeld gebruiken. Hij begint met wat we weten en gebruikt die kennis vervolgens als een brug naar wat we niet weten.

Dus als we het gezin begrijpen, hebben we taal en concepten die ons helpen om bepaalde waarheden over God en Zijn wegen en werken te begrijpen. Maar als we het idee ‘gezin’ verliezen of het opnieuw gaan definiëren, beginnen we die taal te verliezen en verliezen we die concepten.

Laat me je vier belangrijke beelden geven die God gebruikt en die afhankelijk zijn van het gezin.

Het gezin is een beeld van de Drie-eenheid

Ten eerste, het gezin is een beeld van de Drie-eenheid. Als je het gezin niet begrijpt, kun je God zelf niet begrijpen. Waarom? Omdat God de eerste persoon van de Drie-eenheid openbaart als God de Vader en de tweede persoon van de Drie-eenheid als God de Zoon. Natuurlijk is deze Vader-Zoon relatie niet identiek aan onze vader-zoon relaties, maar het helpt ons wel om te begrijpen dat ze als Vader en Zoon op elkaar betrekking hebben en met elkaar omgaan. 

Stel je voor dat er een plaats was zonder vaders en zonen. In die plaats zou je moeite hebben om Johannes 3:16 uit te leggen: "Want zo lief heeft God [de Vader] de wereld gehad, dat Hij zijn eniggeboren Zoon gegeven heeft, opdat ieder die in Hem gelooft, niet verloren gaat, maar eeuwig leven heeft". Als je de krachtige, natuurlijke liefde en bescherming van een vader voor zijn zoon niet begrijpt, hoe kun je dan begrijpen wat het God kost om zijn geliefde Zoon als offer te geven? 

Dit is een van de redenen waarom vaderloosheid schadelijk is - het verwijdert het punt van vergelijking tussen onze vaders op aarde en onze veel grotere Vader in de hemel. Dit is een van de redenen waarom vaders die hun kinderen misbruiken een vreselijk misdrijf begaan - ze geven een verkeerd beeld van de manier waarop God de Vader zich verhoudt tot God de Zoon - niemand zou God ooit beschuldigen van kosmisch kindermisbruik als er geen sprake was van menselijk kindermisbruik. Daarom moeten we ons zorgen maken over relaties tussen mensen van hetzelfde geslacht in een partnerschap waarin er slechts twee moeders zijn, waarbij het beeld van God als Vader teniet wordt gedaan.

Het gezin is een beeld van het Evangelie  

Dus het gezin laat een beeld zien van de relaties binnen de Drie-eenheid. Het is ook een beeld van de relatie uit de kern van het Evangelie. Het goede nieuws van het Evangelie is dat God een gezin heeft, en we zijn uitgenodigd om er deel van uit te maken. Als we op Jezus vertrouwen, worden we door de Vader geadopteerd en worden we Zijn kinderen.

Efeziërs 1:5 zegt: "Hij heeft ons voorbestemd om als Zijn kinderen aangenomen te worden, door Jezus Christus, in Zichzelf, overeenkomstig het welbehagen van Zijn wil, tot lof van de heerlijkheid van Zijn genade...". Hoe kunnen we begrijpen wat het betekent om te worden verwelkomd als zonen van een liefhebbende vader als we niets weten over het gezin?

Stel je die plek voor waar geen gezinnen zijn, waar de overheid misschien zelf kinderen opvoedt. Op zo'n plek zou je moeite hebben om de intimiteit van de relatie die we met God als zijn kinderen hebben uit te leggen. Als we door God gered worden, worden we niet door een bureaucraat in een instelling geregistreerd, maar door een Vader in een gezin opgenomen. God gaf ons familie zodat we zouden weten wat het betekent als Hij ons de grote eer biedt om zijn geliefde zonen en dochters te worden.

Het gezin is een beeld van Christus

Verder laat het gezin ook een beeld van Christus en Zijn kerk zien. In Efeziërs 5 leren we dat de relatie van een man en vrouw altijd heeft gediend als een beeld van de relatie van Christus en Zijn gemeente. We moeten zeggen: "Weet je hoe een man van zijn vrouw houdt en zichzelf zou opofferen om zijn bruid te redden? Zo houdt Jezus van zijn volk. Jij weet hoe een vrouw reageert op de liefde van haar man en zijn leiderschap met vreugde volgt? Zo moet de kerk op Jezus reageren."

Op een plek waar geen huwelijk is, zou je moeite hebben om uit te leggen hoeveel Jezus van Zijn gemeente houdt en hoe de gemeente op die liefde moet reageren. Daarom is de herdefinitie van het huwelijk om verbintenissen tussen mensen van hetzelfde geslacht op te nemen schadelijk. Christus en de gemeente worden afgebeeld door de complementariteit van een man en een vrouw, niet door de uniformiteit van twee mannen of twee vrouwen. 

Daarom is het zo schadelijk dat steeds meer mensen ervoor kiezen om samen te wonen in plaats van te trouwen. Christus en Zijn gemeente worden in het verbondsleven van het huwelijk afgebeeld, niet in het tijdelijke gemak van het samenwonen. Het verbond, de publieke belofte voor God en mens, maakt het verschil.

Het gezin is een beeld van de kerk  

Het gezin laat een beeld zien van de relaties in de Drie-eenheid, van het evangelie en van Jezus Christus. Het geeft ook een beeld van de kerk en de relatie tussen christenen. Breng tijd door bij christenen en je zult al snel iemand horen spreken over "broeders en zusters". Dat is niet zomaar een kleine, charmante spitsvondigheid, maar dat is een geestelijke realiteit die voortvloeit uit onze adoptie in het gezin van God. Denk aan 1 Timotheüs 5:1 waarin Paulus tegen Timotheüs zegt: "Vaar niet uit tegen een oude man, maar spoor hem aan als een vader, jonge mannen als broers, oude vrouwen als moeders, jonge vrouwen als zusters, in alle reinheid".

Als je die plek hebt gevonden waar geen vaders, moeders, broers of zussen zijn, hoe zou je dan uitleggen hoe de leden van de kerk zich tot elkaar moeten verhouden? Of als je een plaats hebt gevonden waar vaders onteerd worden, moeders in de steek worden gelaten, broers worden gekwetst of zusters worden uitgebuit, dan zou het moeilijk uit te leggen zijn. Waarom? Omdat we als familie met elkaar moeten omgaan!

Conclusie  

Dit is wat we moeten zien: God heeft ons het gezin gegeven als een manier om ons andere dingen voor te stellen, een manier om andere realiteiten te begrijpen. En hoe meer onze gezinnen er uitzien als Gods ontwerp voor gezinnen, hoe duidelijker die beelden zullen worden, hoe beter de mensen het zullen begrijpen. 

Tim Challies

Tim Challies is getrouwd met Aileen en heeft drie kinderen. Tim is voorganger van Grace Fellowship Church in Toronto, Ontario, en is mede-oprichter van Cruniform Press. Ook is hij auteur, blogger en boek recensent. Dit artikel verscheen op 5 augustus 2019 op www.challies.com en is met toestemming vertaald.