Moederhart

annie-spratt-469167.jpg

Zoals iemands moeder hem troost, zo zal Ík u troosten … Jesaja 66:13

Het moederhart hoort bij elke vrouw, maar wat laat een moederhart zien? Geborgenheid, liefde, troost, genegenheid, zachtheid, zorg en erbarmen. Iedere vrouw kan dit moederhart laten zien aan deze wereld; of je single bent of getrouwd, of je kinderen hebt of niet. Iedere vrouw kan compassie, liefde en geborgenheid tonen aan kinderen en aan een wereld in nood. In het tonen van je moederhart mag je de wereld iets laten zien van Wie God is.

Het Hebreeuwse woord voor ‘baarmoeder’ wordt ook gebruikt voor Gods ontferming, voor Zijn barmhartigheid, voor Zijn medelijden. God ziet ons vrouwen als troostend. In bovenstaande tekst is God Zelf aan het woord.

Je hebt hoogstwaarschijnlijk wel gehoord van vrouwen die een moederhart lieten zien, terwijl ze zelf geen biologische kinderen hadden. Denk aan Anjeze Gonxhe Bojaxhiu, aan Amy Wilson Carmichael of aan Cornelia ten Boom. De eerstgenoemde is wereldberoemd onder de naam Moeder Teresa. Zij toonde liefde en bewogenheid aan de armsten onder de armen in Calcutta. Op Amy Carmichaels graf staat maar één woord: ‘Amma’. Dat betekent ‘moeder’ in de Tamiltaal. Zij werd een moeder voor ontelbaar veel kinderen die zij redde uit de tempelprostitutie. Toen er eens aan de kinderen gevraagd werd wat hen aantrok in Amy, werd vele malen gezegd dat het liefde was, Amma hield van hen. Tot slot, Corrie ten Boom; haar leven stond van jongs af aan in het teken van anderen. Zij is voor ons allemaal het grote voorbeeld van delen en liefde geven onder de meest erbarmelijke omstandigheden, van vergeving geven aan je grootste vijanden.

Of je nu moeder bent of niet, nadenken over hoe je nog meer je moederhart kunt laten zien, kan altijd. Aan een eenzame weduwnaar of aan kinderen uit de buurt. Misschien kun je pleegouder worden of vrijwilligerswerk doen. Amy Carmichael zei eens: ‘Je kunt geven zonder liefde, maar je kunt niet liefhebben zonder geven.’ Geef jezelf, geef leven, deel, zorg. Zo laat je Gods hart zien aan een wereld in nood.

Gebed

Heere, helpt U mij ook vandaag weer om mijn moederhart te laten zien. Laat heel mijn leven een loflied zijn voor U.

 

Overgenomen uit '100 bemoedigingen voor moeders - met vreugde Gods roeping omarmen' van Marieke den Butter en Wilma Samyn, ISBN 9789088971327

Copyrights berusten bij uitgever Groen-Heerenveen, www.royaljongbloed.com. Overname - in welke vorm dan ook - alleen toegestaan na goedkeuring van de uitgever.