Berichten in Moederschap
Kinderen, een zegen

De allereerste woorden die de mens van God hoorde, waren: ‘Wees vruchtbaar, word talrijk, vervul de aarde en onderwerp haar’ (Gen. 1:28). Dit gebod heeft God nog nooit ingetrokken en ook nu geldt deze opdracht nog. Het mag ons verlangen zijn God in dit gebod te gehoorzamen. In de hele Bijbel wordt over kinderen gesproken als een zegen van God (Gen. 49:25; 1 Kron. 26:4-5; Ps. 127 en 128; Mal. 2:15; Marc. 9:36-37). God verlangt naar kinderen, zodat de aarde vol zal zijn van mensen die Hem de eer geven.

Meer lezen
Moeder

In de Bijbel wordt veel over moeders gesproken. De eerste maal dat het woord moeder voorkomt is in Genesis 3:20. Daar wordt Eva ‘moeder van alle levenden’ genoemd. Het bijzondere hieraan is dat Adam deze naam ‘moeder’ aan zijn vrouw geeft zonder dat ze ooit een kind gebaard had. Moeder was ze, voordat ze kinderen n de Bijbel wordt veel over moeders gesproken. De eerste maal dat het woord moeder voorkomt is in Genesis 3:20. Daar wordt Eva ‘moeder van alle levenden’ genoemd. Het bijzondere hieraan is dat Adam deze naam ‘moeder’ aan zijn vrouw geeft zonder dat ze ooit een kind gebaard had. Moeder was ze, voordat ze kinderen kreeg. Zo zien we hoezeer het vrouw zijn verbonden is met wat God in een vrouw gelegd heeft. Hij heeft het moederschap in haar gelegd.kreeg. Zo zien we hoezeer het vrouw zijn verbonden is met wat God in een vrouw gelegd heeft. Hij heeft het moederschap in haar gelegd.

Meer lezen
Moederschap: een oproep tot de strijd

Als er weer een Moederdag aankomt, worden we overspoeld door een zee van sentimentele, liefdevolle en zoete woorden over de dingen die moeders allemaal voor ons doen. Het is goed om al die dingen te erkennen, te waarderen en te prijzen, maar dat is niet wat ik vandaag wil doen. Ik wil me terugtrekken uit het sentimentele en kijken naar de ongelofelijke sterke positie waartoe God Zijn vrouwen geroepen heeft.

Meer lezen
Onderricht van een moeder

Als ik terugkijk in mijn leven, zie ik dat er naast mijn moeder nog meer vrouwen zijn geweest die mij onderricht hebben. Die oudere vrouw zeg maar, die er was op momenten dat je eigen moeder er niet was. Die bijvoorbeeld bijbels advies gaf op momenten dat je dat nodig had. Toen ik bovenstaande tekst las, moest ik denken aan al die ‘moederfiguren’ in mijn eigen leven die mij onderwezen hebben en ik besloot eens op te zoeken wat er in het woordenboek staat bij het woord ‘moeder’.

Meer lezen
Het geheim van Maria

Er is zo’n kinderliedje: ‘Bewaar het in je hart, bewaar het in je hoofd, de Heer zal altijd doen wat Hij je heeft beloofd’. Dat was wat Maria deed. Maria, dat meisje uit Nazareth, is een bijzondere moeder. We komen haar regelmatig tegen in de evangeliën en zij komt altijd over als een bedachtzame, bezonnen moeder. Natuurlijk sloeg ook zij de plank wel eens helemaal mis, maar Maria had een geheim. In Lukas 2 lezen we tweemaal dat zij iets in haar hart bewaarde.

Meer lezen
Moederschap is transformatie

De dag van een moeder bestaat uit miljoenen transformaties. Vieze kinderen worden schoon, een hongerig kind wordt gevoed, een moe kind gaat slapen. Eigenlijk kan elke taak die een moeder op een heel gewone dag uitvoert, gezien worden als een transformatie. Van wanorde tot orde, van vuile kleren tot schone kleren, van ongelukkige kinderen tot blijde kinderen, van een lege koelkast naar een volle koelkast. Elke dag vechten we tegen wanorde, vuil, honger en wetteloosheid, en sommige dagen lijkt het erop alsof we bijna winnen. En dan, terwijl we slapen, rafelt alles weer uiteen en beginnen we in de morgen weer opnieuw met…. transformeren.

Meer lezen
Groei

‘Mam, hoe doet u het met zeven kinderen? Ik heb er één en ik heb mijn handen vol! Ik krijg amper op tijd het eten op tafel…en dan hebben we het nog helemaal niet over het schoonhouden van het huis’.

‘Kind’, zei mijn moeder, ‘je krijgt nooit zeven kinderen in één keer. Je krijgt ze een voor een.

Meer lezen
Stil verdriet

Wij willen het leven als een bijzonder avontuur beleven. Maar soms leidt dit avontuur ons naar plaatsen waar wij niet willen komen. Gevaarlijke stroomversnellingen benemen ons de adem, terwijl wij ons krampachtig vasthouden aan dromen en verwachtingen die in gevaar werden gebracht. Wij klampen ons vast aan de hoop die ons rest en bidden dat wij veilig de haven bereiken op zoek naar vrede en rust.

Meer lezen
Bezoek van God

‘En de Heere bezocht Sara …’ In 1 Samuel 2:21 wordt hetzelfde gezegd over Hanna: ‘Want de Heere bezocht Hanna, en zij werd bevrucht, en baarde drie zonen en twee dochters …’ Het is wel heel bijzonder als er naar je wordt omgezien en je wordt bezocht door God Zelf. Wat is onze reactie als we zwanger mogen worden?

Meer lezen
MoederschapAdmin
Onze maatschappij heeft moeders nodig

Een nogal logische titel. Zonder moeders zou er al gauw geen maatschappij meer zijn. Toch wordt het moederschap steeds minder gewaardeerd. Voltijds moeder zijn is eigenlijk niet meer van deze tijd. Natuurlijk, we vinden moeders heel bijzonder, maar er wordt van vrouwen meestal wel verwacht dat zij naast het moederschap zich ook nog wijden aan andere dingen.

Meer lezen
Als vrouwen hun door de vloek geteisterde huizen onder ogen zien

Paulus wist dat hij die zeer reële vloek van Genesis 3:16 in gedachten bracht bij het vermelden van Adam, Eva en het baren van kinderen in de context van dit vers. Toch is hij ons hier niet aan het veroordelen met die vloek, maar hij vertelt ons dat juist dat gebied van de vloek van de vrouw nu één van de krachtigste werktuigen is in onze heiliging.

Meer lezen
Vertrouwen

Er is bijna niets zo belangrijk in het leven van kinderen als ‘vertrouwen’. Basisvertrouwen, het vertrouwen dat volgens de Bijbel al heel jong geleerd wordt. David, geleid door de Heilige Geest, schrijft in Psalm 22 dat God hem dat vertrouwen gaf toen hij nog een klein kind was. Hij leerde het toen hij als baby of klein kind aan de borst van zijn moeder lag.

Meer lezen
Waarom vraagt God zoveel van moeders?

Ongeacht onze leeftijd, zijn wij, vrouwen, vaak geneigd ons af te vragen waar we voor zijn en wat we zouden moeten doen. Zelfs in een nest vol hongerige kinderen, kunnen vrouwen achtervolgd worden door deze vragen. Het antwoord lijkt voor de kinderen natuurlijk heel voor de hand liggend: “Voed ons! Knuffel ons! Onderwijs ons! Hou van ons!” Maar toch vragen we ons vaak af: “Is er iets meer? Of iets anders?”

Meer lezen